Belgische klassiekers, daar horen frietjes bij!

Belgische klassiekers, daar horen frietjes bij!

Ik ben klein, goud, krokant en tegelijkertijd lekker smeuïg. Wie ben ik? Ik maak iedereen blij en dat elk seizoen. Nog een tip? Of ik nu dik of dun ben, ik hou er van om comfortabel in een puntzak te zitten. Weet jij wie ik ben? Ik ben een Belgische friet! Wat had je anders gedacht! Of het nu middag of avond is, omdat je geen zin hebt om te koken of gewoon “toevallig” passeert bij de frituur op de hoek… Elke gelegenheid is goed om onze Belgische trots te degusteren – en liefst met een schep heerlijke mayonaise. Hoewel elke Belg in hart en nieren frietjes geregeld als volwaardige maaltijd eet,  weten we ook dat ze perfect als bijgerecht kunnen dienen bij een lekker gerecht van bij ons. We geven je met plezier enkele voorbeelden van onweerstaanbare recepten!

Steak-friet

Dé klassieker onder de Belgische klassiekers: steak-friet. De naam zegt het al: steak zonder friet, dat gaat gewoon niet! Op de grill gebakken, bleu, medium of doorbakken? Met peperroomsaus, champignons, béarnaise of natuur. Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Dankzij deze tips bereid je de beste steak-friet:

Tartaar

Tartaar, steak-tartaar of filet américain. Hoe je dit gerecht ook noemt, het gaat om rauw vlees, fijn of grof gehakt, en dikwijls gemengd met mayonaise, peterselie, Worcestersaus, tabasco en kappertjes of augurk. Een heerlijk vers en koud gerechtje dat perfect past bij warme frietjes.

Wil je leren hoe je deze klassieker klaarmaakt? Bekijk dan zeker onze handige how to-video!

Stoofvlees

Krijg je veel volk over de vloer? Kies dan voor typisch Belgisch stoofvlees. Neem een mals stukje rundvlees en stoof het in een regionaal biertje. Serveer met krokante frietjes… Om van te watertanden! Op zoek naar een heerlijk receptje? Aan de slag!

Vers gebakken of gefrituurde vis

Zeetong à la meunière is één van die visklassiekers die gewoon smelt op je tong. Serveer met krokant gebakken frietjes en je hebt alle elementen voor een overheerlijke maaltijd! Bij vis denken we vaak spontaan aan vers gebakken vis maar verlies ook de gefrituurde vis niet uit het oog! Frituur je noordzeetong of een andere vis, zoals de pladijs, en je hebt je eigen Belgische versie van fish & chips! En niet te vergeten: mosselen!

Vol-au-vent of koninginnenhapje

Je was er allicht al op aan het wachten! Een artikel schrijven over frieten zonder een woord te reppen over vol-au-vent, no way! Een typisch Belgische vol-au-vent? Dat is een verderlicht bladerdeeggebakje gevuld met een heerlijke kippenragout. Wist je trouwens dat vol-au-vent oorspronkelijk uitgevonden werd als alternatief voor zwaardere deegsoorten om hartige taarten en pasteien te bakken. Het nieuwe deeg was zo licht dat de wind het koekje kon wegblazen, vandaar ook de term ‘vol-au-vent’ of ‘vlieg op de wind’.

Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test

Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt.

Puur frietplezier!

Hou jij ook van frietjes? Heb je een techniek om ze krokant te bakken? Met welk gerecht eet jij het liefst frietjes? Vertel er ons alles over op, FacebookTwitter of Instagram… Ook alle mooie foto’s zijn welkom. En vergeet de hashtag #lekkervanbijons niet !