Tortilla met gestoofde savooi en gegrilde boerenkool

10x savooikool klaarmaken, 10x anders

Savooikool of groene kool is een fantastische wintergroente. Het is een hartige kanjer met een zachte smaak. En savooikool klaarmaken, dat kan je op verschillende manieren. Stoven, wokken, verwerken in een puree of ovenschotel... de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij geven je tips en zetten onze favoriete recepten met savooikool op een rijtje.

3x origineel

  • Savooikool in een lasagne. Aha, die had je niet zien aankomen hè. Maar het past perfect. Savooikool + gerookte ham + ricotta, samen met Belgische kaas en pasta = toppie! Liever een vegetarische versie? Ook dat kan. Geniet van deze vegetarische lasagne met seizoensgroenten.
Lasagne met savooikool, ricotta en gerookte ham
  • Koolbladeren als wrap, heb je daar al aan gedacht? Blancheer de bladeren drie minuutjes in water met zout. Vul ze met een mengsel van vlees/vis en groenten. Warm nog even op in de oven en serveer met puree.
  • Pesto van savooikool heb je wellicht nog nooit geproefd! Probeer zeker eens onze bladerdeegwafels met kaas en savooikoolpesto en verras je tafelgenoten.
Bladerdeegwafel met kaas en savooikoolpesto

3x multicultureel

Tortilla met gestoofde savooi en gegrilde boerenkool met Brugge Blomme
  • En eentje voor de durvers: wat dacht je van dim sum met groene kool? Vervang de wontonvelletjes door geblancheerde savooikoolbladeren. Vul ze met een mengsel van fijngecutterde kip, spinazie, knoflook en een mix van Japanse kruiden. Stoom in ongeveer 15 minuten gaar. Haal de stokjes en sojasaus al vast maar boven!

4x traditioneel

  • Savooikool wordt traditioneel gebruikt om stoemp of stamppot van te maken. Snijd de kool in stukken, bak ze zachtjes aan in boter en stoof ze gaar met het deksel op de pan. Meng de gestoofde kool met gekookte en geplette aardappelen. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Gebakken spekjes maken dit waanzinnige gerechtje helemaal af.
  • Hutsepot is nog zo’n heerlijke klassieker. Combineer savooikool met vergeten groenten als rapen, spruitjes, pastinaak en peterseliewortel voor een bord barstensvol lekkers. 
  • Savooikool is ook in salades een topper!
  • En om te eindigen: soep! Een hartverwarmende maaltijdsoep met savooikool smaakt altijd bij koude temperaturen.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Ga jij aan de slag met savooikool? Laat het ons weten!

Welke gerechten met savooikool krijgen dan jouw voorkeur? Of ken je nog gerechten die altijd scoren? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.