Hummus van bloemkool en zoete aardappel

Bloemkool bewaren zoals het hoort

Eigenlijk kan je weinig verkeerd doen bij het bewaren van bloemkool. Met deze tips in het achterhoofd gaat het altijd goed. 

Houdbaarheid bloemkool

  • Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed.
  • Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid.
  • Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed.
  • Opgelet: voorverpakte diepvriesbloemkool blijft meestal maar 6 maanden goed. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool

Bloemkool bewaren

  • Doe de bloemkool in een plastic zak of wikkel hem in huishoudfolie. Plaats de kool met de steel naar beneden. Dan ben je zeker dat de roosjes droog blijven.  
  • Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal. Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers.
  • Vergeet niet om het loof aan de kool te laten. De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt.
  • Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.

Bloemkool invriezen

Voor bloemkool de diepvriezer in gaat, moet je hem dus blancheren. Dat doe je zo. Maak de groente eerst goed schoon en verdeel de kool in roosjes. Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder.

Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen. -18°C is de ideale temperatuur voor de diepvries. Vergeet de datum niet op de zakjes te zetten. Zo weet je altijd welk pakje je eerst moet gebruiken. Dat is, voor de duidelijkheid, altijd het oudste pakje.

Op zoek naar gerechten met bloemkool? Deze recepten moet je zeker eens proberen.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat zijn favoriete gerechten met bloemkool? Laat het ons weten en deel jouw recepten met ons via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!