Asperges op zijn Vlaams

Asperges bewaren

Hoelang blijven asperges goed? Dat is de vraag die op ieders lippen brandt. Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Dan wil je absolute zekerheid over hoelang je die allerlaatste portie kan bewaren. En kan je asperges ook invriezen om er in de winter nog van te genieten? Het antwoord op al je bewaarvragen vind je hieronder.

Goed nieuws, asperges invriezen gaat perfect en ook in de koelkast is de houdbaarheid van asperges dik oké. Tenminste als je deze voorzorgen in acht neemt. 

Hoelang blijven asperges goed?

  • Losse witte asperges, vers en ongeschild, blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze onderaan in de groentelade. 
  • Verpakte asperges in schaaltjes zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Geschilde en gekookte asperges kan je niet langer dan 1 dag bewaren in de koelkast, in het afgekoelde kookvocht. 
  • In de diepvries blijven ze 4 tot 6 maanden goed.

Hoe asperges invriezen?

Voor je de asperges invriest, moet je ze eerst schillen en de onderkant van de steel wegsnijden. Dep ze droog en steek de asperges in een diepvrieszak. Vries ze rauw in, blancheren is niet nodig!

Wanneer je ze nodig hebt, leg je de bevroren asperges onmiddellijk in kokend water. Je moet ze dus niet ontdooien. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie. Gemiddeld genomen is de kooktijd 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges.    

Aspergeschillen bewaren

Gooi de schillen van de asperges niet weg, want samen met de stukjes steel die je hebt weggesneden vormen ze de ideale basis voor soepen en sausen. Meer manieren om asperges te bereiden lees je in 'Hoe moet ik asperges klaarmaken?'. 

Je hebt 2 opties. Ofwel vries je de schillen en de steeltjes in om later te gebruiken; ofwel maak je er een bouillon van. In de ijskast is bouillon maximaal 3 dagen houdbaar. Bewaar je de bouillon in de diepvries dan kan je hem tot 6 maanden bijhouden.

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Maakte je een van onze recepten met asperges? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.