Zes gevulde rode tomaten in een ovenschaal zijn aan tafel gebracht door een vrouw in witte t-shirt. Ze schept alvast eentje op voor zichzelf.

Gevulde tomaat maken op 3 manieren

Kooktips

Zin in heerlijk gevulde tomaten? Met gehakt, garnalen, veggie, koud of warm, klassiek of net dat tikkeltje anders? Je bent hier aan het goede adres! We selecteerden voor jou onze beste recepten met tomatenvariëteiten van eigen bodem. 

Gouden raad voor de lekkerste gevulde tomaat

Het hoedje van de tomaten eraf snijden, uithollen met een lepel en er een vulling naar keuze in doen… Om gevulde tomaten te maken hoef je geen chef te zijn. Wel is het van belang dat je de juiste tomaat kiest in functie van je bereiding (koud, warm, als hapje…).

Tomatenvariëteiten

Je vindt in het winkelpunt heel wat tomatenvariëteiten en het aanbod wordt steeds groter. Onze aanraders? Vleestomaten zijn de best bekende soort. Deze tomaten zijn door hun stevigheid ideaal om op te vullen en kan je zowel warm als koud serveren. Ook trostomaten lenen zich voor koude en warme bereidingen. Wil je je tafelgenoten eens verrassen, ga dan voor Coeur de Boeuf. Gevulde kerstomaatjes (met bijvoorbeeld grijze garnalen) zijn dan weer geschikt om te serveren als koud aperitiefhapje.

Gevulde tomaten met gehakt

Tomaten gevuld met gehakt is een bekende succesformule. Kies hiervoor stevige vleestomaten. Je kan gemengd gehakt gebruiken, maar varieer ook eens met rund-, kalfs- of lamsgehakt. Dit geeft meteen een andere smaakbeleving. Voeg ook wat extra smaakmakers toe aan je gehakt: wat geraspte kaas, fijngesneden groenten of verse kruiden… Zoek je een alternatief voor gehakt? Onze gevulde tomaten uit de oven met Meesterlyck-ham, spinazie en knoflook moet je geprobeerd hebben.

Zes gevulde rode tomaten in een ovenschaal zijn aan tafel gebracht door een vrouw in witte t-shirt. Ze schept alvast eentje op voor zichzelf.

Gevulde tomaten: vegetarisch ook een topper

Heb je liever een vegetarische versie? Komt in orde! Je kan in ons recept voor gevulde tomaat met rijst en spinazie, courgette en plattekaas het gehakt weglaten zonder aan smaak in te boeten. Naast rijst, kan je natuurlijk ook kiezen voor stukjes aardappel of peulvruchten.

Tip: vul de tomaten met je vulling naar keuze, maar niet helemaal tot boven. Voor je ze in de oven plaatst, kan je er dan nog bovenop een eitje aan toevoegen. Zet de hoedjes op de gevulde tomaten en het ei gaart gewoon mee in de oven. Koude gevulde tomaatjes met eiersalade zijn ideaal als onderdeel van een salade.

Een bord met daarop drie laagjes gesneden coeur de boeuf. Daarachter staat nog een bord met een potje met dressing en tuinkers.

Gevulde tomaat met garnalen

Een sappige tomaat gevuld met verse garnaaltjes en een toefje zelfgemaakte mayonaise: aan tomaat-garnaal valt echt niet te weerstaan. Deze lekkernij van bij ons kan als voorgerecht, maar net zo goed als hoofdgerecht met een frisse salade erbij. Wil je graag eens wat anders? Probeer dan zeker een keer onze nieuwe versie van tomaat-garnaal of tomaat-garnaal met groene gazpacho en pesto. En wat dacht je van blini’s met tomaat-garnaal?

Tip: ga aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Heb jij nog tips voor gevulde tomaten in de oven?

Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Of probeerde je een van onze recepten? We zijn benieuwd wat je ervan vond!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!