Assortiment zomerfruit, denk maar aan kersen, frambozen, blauwe bessen, aardbeien, aalbessen in allerlei kleurtjes... Een smaakbom in de zomer die je moet proeven. Alles mooi gepresenteerd op een marmer aanrecht.

6 gezonde weetjes over zomerfruit van bij ons

Rode bessen, kersen, blauwe bessen, stekelbessen, frambozen, aardbeien... Tijdens de zomer is het aanbod aan fruit kleurrijk, gevarieerd en groot. Waarom is zomerfruit een gezonde keuze en wat kan je er allemaal mee doen?

Zomerfruit, onze darmen worden er blij van

Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang. Een gezonde en gevarieerde voeding, rijk aan vezels, draagt bij tot een goede gezondheid.

Fruitspread van aardbei en framboos met platte kaas

Zomerfruit, een goede bron van vitamine C

Zacht zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en stekelbessen of kruisbessen zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C draagt bij tot de weerstand en kan de opname van ijzer uit plantaardige bronnen verbeteren. Verrijk gerechten eens met vitamine C-rijk zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en stekelbessen. Voeg bijvoorbeeld wat frambozen toe aan jouw favoriete granola of beleg een volkoren boterham met schijfjes aardbei.

Is suiker in zomerfruit ongezond?

Net als ander fruit bevat ook zomerfruit fruitsuikers. De suikers zijn van nature aanwezig samen met veel andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. De suikers in fruit zijn met andere woorden goed ‘verpakt’. Het gehalte aan fruitsuikers in zacht zomerfruit varieert van 5 g (bv. aardbei) tot 13 g (bv. kers) per 100 g. Dat is veel lager dan het suikergehalte in chocolade, snoep, koek en gebak. Daarin kan het suikergehalte makkelijk oplopen tot 30 g per 100 g. Die zoete producten kunnen bovendien ook redelijk wat vet bevatten.

Pancakes met blauwe bessen, frambozen & honing

Zomerfruit, superfruit?

Zomerfruit zoals de blauwe bes wordt vaak bestempeld als superfruit. Velen schrijven haar superkrachten toe omdat ze het meeste polyfenolen bevat van alle fruit. Polyfenolen zijn bioactieve stoffen die bescherming zouden bieden tegen hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en alzheimer. Of dat daadwerkelijk zo is, is niet bewezen. Voldoende fruit eten als onderdeel van een gezonde voeding en afwisselen tussen verschillende soorten fruit blijft de beste strategie voor een supergezonde voeding.

Zo ziet een portie zomerfruit van bij ons eruit

De algemene richtlijnen raden aan om zo’n twee porties of stukken fruit per dag te eten. Eén portie of stuk fruit komt ongeveer overeen met tien trosjes rode bessen, dertig kersen, tien aardbeien, een handvol frambozen, blauwe bessen of braambessen (35 stuks).

Geef de voorkeur aan seizoensfruit van bij ons: het past prima in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Door te kiezen voor lokaal fruit beperk je je voedselkilometers. Bovendien zijn onze producten zorgvuldig geteeld en streng gecontroleerd. En omdat het fruit niet vroeger moet worden geplukt - omdat het nog een lange reis moet afleggen - is het kraakvers en heeft het meer smaak.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, automaten tot boerenmarkten: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat is jouw favoriete zomerfruit van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!