Tortilla-jajaaa! Toptips voor de perfecte tortilla

Tortilla-jajaaa! Toptips voor de perfecte tortilla

De Spaanse tortilla is niet te verwarren met z’n Mexicaanse broertje, de wrap. Een echte Spaanse tortilla de patatas is een stevige omelet gevuld met aardappelen. Supersnel klaar en ook nog eens k-ei-lekker van smaak. Met een stukje zelfgemaakte tortilla waan je je zo aan een Spaanse Costa.

Tortilla maken in 7 stappen

 • De beste tortilla maak je met vastkokende aardappelen. Wil je graag je aardappelen rechtstreeks bij de boer kopen? Vind hier alle hoeveverkooppunten in jouw buurt.
 • Snijd de aardappelen in kleine, egale blokjes. Spoel ze daarna kort af en dep ze droog. Zo verwijder je het laagje zetmeel en kunnen de aardappelen de olijfolie goed opnemen.
 • Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de aardappelen gaar. Doe er daarna pas gesnipperde ui en look bij. Voeg je deze al vanaf het begin toe, dan is de kans groot dat ze aanbakken.
 • Giet de gebakken aardappelen eerst af en meng ze in een aparte kom met de geklutste eieren. Als je de eieren rechtstreeks over de aardappelen in de pan giet, zal het mengsel zich minder goed binden.
 • Het vuur mag eerst vrij hoog staan, zodat de eieren een goede koek vormen. Zet het daarna lager en laat de tortilla in 15 à 20 minuten rustig stollen.
 • Voor een lekker korstje kan je de tortilla afwerken met kaas. Strooi dit over de bovenkant en draai de tortilla nog eventjes om zodat de kaaskant kort kan bakken.
 • We geven het toe: een tortilla omdraaien met pan en al is niet gemakkelijk. De beste truc blijft echter om een bord op de pan te leggen en zo het geheel om te keren. Je kan ook wat valsspelen en de tortilla op het einde onder een warme grill zetten tot de vloeibare bovenkant gestold is.

Tortilla uit de oven of tortilla bakken in de pan?

De traditionele tortilla de patatas wordt in de pan klaargemaakt, maar je kan evengoed de hulp van je oven inschakelen. Het grote voordeel is dat je dan het gestuntel vermijdt om de tortilla in de pan om te draaien.

Wil je tortilla maken in de oven, bak de aardappelen dan op voorhand. Meng ze daarna met de eieren en schenk het geheel in een (goed ingevette) ovenschotel.

Tip: Heb je een hekel aan schrobben, bekleed de ovenschotel dan met bakpapier. Zo kunnen de eieren zeker geen hardnekkig laagje vormen.

Onze beste recepten met tortilla

Wij houden wel van tortilla’s met een Belgische twist. Daarom hebben we voor jou een paar tortilla gerechten met ingrediënten als spek, witte pensen, courgette en (grond)witloof. Wist je dat voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, je in de winkel een even lekkere bioversie vindt?

Tips:

 • Snijd de tortilla in kleine stukjes en serveer met looksaus als tapa. Check zeker ook onze tips voor smakelijke patapas.
 • De perfecte tortilla met aardappel is nog een beetje nat binnenin. Zó lekker met een snuifje grof zeezout!

Heb jij nog tortillatips? Ken jij nog lekkere tortilla recepten die we zéker moeten proberen? Verklap het ons op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.