6 Vlaamse klassiekers in een gezond jasje

6 Vlaamse klassiekers in een gezond jasje

Je bent dol op Vlaamse klassiekers, maar houdt evenveel van gezonde gerechten? Geen probleem! Met enkele kleine aanpassingen zet je een gezonde(re) versie van een Vlaamse klassieker op tafel. We maakten deze zes klassiekers gezonder, slanker of voedingsrijker. Geniet er voluit van, zonder een spatje schuldgevoel! 

Gezonde frietjes maken

De klassieker bij uitstek: frietjes. Je plaatst ze inderdaad niet onmiddellijk in de categorie van de gezonde gerechten. Maar gezonde frietjes maken kan perfect. Snijd aardappelen in fijne reepjes, spoel ze af onder koud water en droog goed af. Leg de frietjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak de frietjes ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. En klaar! Smullen maar van deze gezondere frietjes. 

Balletjes in tomatensaus: gezond, mager en met extra groenten

Iedereen is er dol op. Balletjes in tomatensaus gezond maken is bovendien heel makkelijk. Deze tips zetten je op weg:

  • Maak balletjes met gemengd gehakt: runder– en varkensgehakt. Rundergehakt is minder vet dan varkensgehakt. Hoe meer rundergehakt je gebruikt in verhouding tot het varkensgehakt, hoe minder vet.  
  • Voeg extra groenten toe bij de tomatensaus. Champignons, courgette en paprika geven een flinke boost aan je dagelijkse portie groenten. Doe de groentetest als je wil weten of je iedere dag voldoende groenten eet.
  • Niets zo heerlijk als balletjes in tomatensaus met aardappelpuree. Voeg melk of ei toe bij de aardappelpuree, maar laat boter en kaas achterwege. 

Witloof in de oven met hesp en kaas: de gezonde(re) versie

Nog zo een heerlijke Vlaamse klassieker. Bij hamrolletjes in de oven hoort kaassaus en dat is niet per se slecht voor de lijn. Wat je zelf doet, doe je beter, toch? Dit recept voor kaassaus is gezonder dan wat je doorgaans kant-en-klaar in de winkel koopt.

Zelf gezonde kaassaus maken is makkelijk:

  • Spoel een steelpannetje met water (dit verhindert het aanbranden van de melk)
  • Los in een apart potje maiszetmeel op in koud water
  • Breng melk aan de kook in het steelpannetje samen met wat kookvocht van het witloof
  • Voeg het maiszetmeelmengsel geleidelijk aan toe bij de melk en roer goed om
  • Haal het pannetje van het vuur en er meng er geraspte (light) kaas doorheen.

Zijn er feestdagen in aantocht? Dan mag het allemaal wat smeuïger. Deze recepten voor kaassaus zijn ideaal voor speciale gelegenheden, maar niet voor elke dag. 

Een tip: vul de hamrolletjes ook eens met prei. Het zorgt voor variatie en variatie is de hoeksteen van een gezonde voedingsgewoonte. Als je kinderen hebt is het bovendien een leuke manier om ze verschillende groenten te leren kennen. Zoek je extra groentetips voor de allerkleinsten? Annelies kent ze allemaal.

Extra groenten voor een gezonde spaghetti bolognaise

Spaghetti bolognaise zoals we die in België maken vind je nergens, zelfs niet in Italië. In spaghettisaus kan je een heleboel groenten kwijt: paprika, courgette, tomaat, wortel, champignon. Wil je het extra pikant? Voeg een rode peper toe.

Ook van macaroni met ham en kaas kan je een gezonde versie maken. Je kan zelf gezonde kaassaus maken zoals hierboven vermeld. Dit gerecht is bovendien heerlijk met erwtjes en/of broccoli. Perfect om de groentemeter de hoogte in te jagen dus. 

Koninginnenhapje met asperges

Groenten aan een gerecht toevoegen is altijd scoren. Wist je dat asperges heel goed passen in de saus van een koninginnenhapje? In Denemarken doen ze het al jaren in een gelijkaardig gerecht als onze vol-au-vent. De ‘tarteletter med kylling i asparges’ of tartelette met kip en asperges is er een nationale specialiteit. Geef toe vol-au-vent en asperges zijn een gedroomde combinatie, een echte Vlaamse klassieker met een op-en-top groente van bij ons. 

De WAP: Worst met Appelmoes en Patat, een klassieker, maar nu zonder suiker

Geef aan deze heerlijke winterkost een gezonde twist. Maak de appelmoes zelf, zonder suiker en met kaneel. Snuister ook eens tussen deze appelmoestips voor originele appelmoesrecepten. Ook rode kool is lekker met worst en patatjes. Net als bij appelmoes is zelf rode kool maken makkelijk en veel gezonder. Voeg zoete appel toe in plaats van suiker en hopsakee: je slanke versie van rode kool is klaar.   

Meer gezonde gerechten maken? Deze extra tips zijn precies wat je zoekt.

Heb jij al een gezonde versie van een Vlaamse klassieker gemaakt? Of ken je nog lekkere en gezonde gerechten die je graag wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!