Vlaamse klassiekers die minder oud zijn dan je denkt

Vlaamse klassiekers die minder oud zijn dan je denkt

Onze keuken kent recepten die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven. Die gerechten maken intussen deel uit van ons culinair erfgoed. Wist je dat sommige van deze klassiekers nog niet zo oud zijn?

Opgevist sinds 1950: garnaalkroketten en tomaat-garnaal

Hoewel men al lang bekend was met de grijze garnaal, zal je in kookboeken van de negentiende eeuw bijna geen gerechten met garnalen vinden. Enkel de Belgische kok Cauderlier (1812-1887) vermeldde in z’n kookboeken al bereidingen met noordzeegarnalen. Op garnaalkroketten is het nog wachten tot 1950. Dan komt het toerisme naar de Belgische kust op gang en maken steeds meer mensen kennis met garnalen. Waarschijnlijk vinden garnalen daardoor dan pas volop hun weg naar het binnenland. Gekookte garnalen werden eerst opgediend in een glas. De tomaat-garnaal zoals we die nu kennen, kreeg pas vorm in de jaren zestig. Toen begon men grote tomaten te verkopen. Koks aan de kust kwamen op het idee om garnalen te serveren in een eetbaar kommetje, de tomaat! En zo was de tomaat-garnaal geboren.

Garnaalkroketten

Stoofvlees veel ouder dan steak

Nu kan je vers vlees makkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast of invriezen. Om niet te bederven werd rundvlees vroeger, bij gebrek aan een koelkast of diepvriezer, verwerkt in stoverij. Korte kooktijden zoals bij het bakken van steak kende men toen niet. De steak kwam er pas op het einde van de Tweede Wereldoorlog en werd geïntroduceerd door de Amerikaanse soldaten. En wij Belgen weten dat alles lekker is met een frietje erbij. Steak-friet werd gesmaakt en groeide zo uit tot een van onze Vlaamse klassiekers.

Gentse waterzooi met kip (of vis?)

Wie Gents streekgerecht zegt, zegt Gentse waterzooi. Dit heerlijke gerecht kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Keizer Karel V rekende waterzooi tot een van zijn lievelingsgerechten. Terwijl wij nu vooral vertrouwd zijn met waterzooi van kip, bereidden de Gentenaren oorspronkelijk waterzooi van vis uit de Gentse wateren. Op het einde van de negentiende eeuw kwam de industrialisering op gang. In en rond Gent werden er steeds meer fabrieken gebouwd. De plaatselijke industrie bracht heel wat afval en vervuiling van de kanalen met zich mee. De vispopulatie slonk, vis kopen was te duur en de overstap naar kip, wat veel goedkoper was, was snel gemaakt.

Hoe fier ben jij op onze keuken?

Hoeveel hou jij van ons eten en onze lekkere bieren? Laat het ons weten en post een foto van jouw favoriete klassieker of bier via Facebook, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.