Garnaalkroketten

4

Garnaalkroketten: ze zijn en blijven een topper onder de Vlaamse klassiekers. Garnaalkroketten maken vergt enige moeite, maar het resultaat is fantastisch. De perfecte garnaalkroket voldoet aan 4 zaken: veel garnalen, een fijne korst, licht lopend vanbinnen en na 1 kroket, heb je nog altijd zin in een tweede. Met dit recept kan je makkelijk zelf garnaalkroketten maken. Smakelijk!

Voor 10 kroketten

  • 250 g Brugge-Jong geraspt
  • 300 g garnalen
  • 80 g boter
  • 250 g bloem
  • 4 dl volle melk
  • 2 dl schaaldierenbouillon/visfumet
  • 4 blaadjes gelatine
  • peper en zout
  • muskaatnoot
  • sap van 1 citroen
  • paneermeel
  • 1/2 dl arachideolie
  • 1 dl room
  • 5 eieren

Laat de gelatine weken in koud water.

Scheid de eidooiers van het eiwit. Klop de eidooiers los en meng ze met de room.

Laat de boter smelten in de pan doe er 120 g bloem bij en roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door tot je een homogene saus hebt (roux). Meng de gelatine onder de roux, vervolgens de bouillon, dan de geraspte kaas. Roer tot een stevig geheel. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot. Neem van het vuur en meng er de room en het eierdooiermengsel door. Voeg de garnalen toe. Voeg als laatste het citroensap toe.

Leg een vel bakpapier van ongeveer 20x30 cm in een platte ovenschaal en vet het bakpapier in met de olie. Giet het mengsel in de ovenschaal, dek af en laat 24u afkoelen.

Klop het eiwit los en voeg peper, zout en een tl olie toe.

Strooi de kaasmassa op een met bloem bestrooide plaat. Snijd de kaasmassa in delen van 5 cm op 5 cm en wikkel in de resterende bloem, om vervolgens in het eiwit te wentelen en in paneermeel te draaien. Zorg dat je kroketten volledig met paneermeel bedekt zijn.

Bak per 4 in frituurolie van 175°C tot ze mooi bruin zijn.

Werk af met gefrituurde peterselie. Let wel: doe eerst veel zout op de peterselie alvorens te bakken in het frituurvet.

Serveer met sla, peterselie en een schijfje citroen. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.