Welke sportvoeding raadt topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck aan?
Als Stephanie Scheirlynck je onder haar hoede neemt dan worden er records gebroken. Vraag dat maar aan onze Olympische medaillewinnaars: Greg Van Avermaet, Nafi Thiam en Jolien D’Hoore, of aan wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert. Allemaal rekenen ze op het advies van sportvoedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck.
“Of je nu met je maten de Mont Ventoux wil beklimmen, je eerste marathon zal lopen, of scherp wil staan op de atletiekpiste; je hebt er brandstof voor nodig en die haal je uit voeding”, vertelt Stephanie. “Het is daarom belangrijk om de juiste voedingsstoffen op het juiste moment binnen te krijgen.”
In Het Sportkookboek bundelt Stephanie Scheirlynck haar advies over sportvoeding, inclusief recepten per sport en trainingsschema.
“Die indeling per sport en training is nodig. Een bodybuilder zit geen uren op de fiets en een wielrenner hoeft geen 120 kg te heffen. Vergelijk het met een dieselwagen, daar doe je ook geen benzine in”. (lacht)
Wanneer wordt sportvoeding belangrijk?
“Wanneer je de ambitie hebt om je sportieve prestaties te verbeteren. Het gebeurt dat iemand van de dokter moet afvallen en daarom begint te sporten. Heel vaak beleven die nieuwe sporters daar zoveel plezier aan dat ze een uitdaging zoeken en zich inschrijven voor bijvoorbeeld de 20 km door Brussel. Het dieet van de dokter levert dan niet altijd genoeg energie om stevig te trainen. Met een aangepast sportdieet begeleid ik hen naar de eindmeet.
En, ik bekijk het dag per dag, dat is belangrijk. Op een rustdag eet je anders dan op de dag van de wedstrijd. Elke dag hetzelfde eten, is sowieso geen goed idee.”
Wat opvalt in je boek: het zijn heel gewone recepten
“Natuurlijk”, lacht ze, “ik wil de mythe dat een sporter enkel pasta met rode saus eet de wereld uit helpen. Het is een boek voor het hele gezin met lekkere gevarieerde recepten voor elke maaltijd.”
3x voltanken met sportvoeding
Fietsen, lopen en fitness: Stephanie Scheirlynck koos recepten om voluit te kunnen gaan én te recupereren achteraf.
Je rijdt de Ronde van Vlaanderen voor amateurs
Je hebt een heel jaar getraind, staat scherper dan een vers geslepen mes, en morgen is het de grote dag. Wat zet je op het menu om vol energie aan de start te verschijnen, én de gevreesde hongerklop te vermijden?
- Ontbijt: pannenkoeken met ahornsiroop
- Tijdens: rijsttaartjes
- Na: wortel-proteïne smoothie
Je wil 5 - 10 km lopen meteen na het werk
Om vol energie je wekelijkse kilometers te malen, eet je voor je naar huis vertrekt best nog iets kleins, zoals een stuk zelfgebakken broodpudding. Dan ben je helemaal opgeladen, en kan je nog vóór het avondeten stoom afblazen.
Kom nadien terug op krachten met overheerlijke kip met aardappelen en tomaten uit de oven.
Krachtige workout op zaterdagmiddag
Fris uitgeslapen en een grote fles water in de sportzak, dan ben je helemaal klaar om twee uur te knallen in de fitness. Laat je energiepijl pieken met krachtvoer voor beenharde sporters.
- Lunch: kippensoep met kervel
- Tussendoor: kaastaartje met appel en speculaas
- Avondeten: visstoverij
Op zoek naar lekkere recepten voor sportvoeding om op volle kracht aan de meet te verschijnen? Haal alles uit je voeding met de lekkerste gerechten om te lopen, fietsen én om te bekomen achteraf. Ontdek Het Sportkookboek van voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck of volg Stephanie op Facebook en Stephaniescheirlynck.be.
Heb jij een van de tips van Stephanie of onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.
Credit foto Stephanie Scheirlynck - Heikki Verdurme