vlees ontdooien

Hoe vlees ontdooien?

Wil je vlees ontdooien? Zet het niet zomaar in de keuken. Snel en veilig ontdooien kan je op drie manieren. Met de volgende tips hou je het veilig en blijft je stukje vlees smaakvol én sappig.

Vlees ontdooien: 3 veilige manieren

Om bevroren vlees voedselveilig, smaakvol en sappig te houden, gebruik je best een van deze drie manieren om vlees te ontdooien.

In de koelkast

Vlees ontdooien in de koelkast is het best geschikt voor dunnere stukjes vlees (steak, kalfslapjes, mignonnettes…).

  • Zorg dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt.
  • Leg je vlees op een bord of in een bakje en dek het af met folie, zo kan het niet lekken in je koelkast en op andere etenswaren.
  • Plaats het op het onderste schap. Weet wel dat je zeker voor grotere stukken vaak een dag geduld zal moeten hebben.
  • Maak het ontdooide vlees zo snel mogelijk klaar eens het is ontdooid.

In de microgolfoven

Vlees ontdooien in de microgolf is de snelste manier. Grote stukken vlees zijn minder handig om te ontdooien in de microgolf, omdat de buitenkant dan gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.

  • Leg het bevroren vlees op een bord of in een kom.
  • Gebruik de ontdooifunctie om te voorkomen dat de randen van het vlees reeds gaar worden, terwijl de kern nog bevroren is. Volg de instructies op je microgolfoven.
  • Wil je gemengd vlees zoals gehakt of varkensreepjes ontdooien? Roer het vlees regelmatig om zodat de warmte zich gelijkmatig verspreidt.
  • Het vlees moet meteen na het ontdooien bereid worden.

In ijswater

Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit.

  • Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
  • Plaats het bakje of de kom in de koelkast. Zo neemt het ijswater geen omgevingswarmte op. Bij grote stukken vlees moet je het ijswater om de 30 minuten verversen zodra de temperatuur van het water te hoog wordt (als het ijs volledig weggesmolten is). 0,5 kg vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees reken je best op een half uur per 0,5 kg vlees.
  • Maak het ontdooide vlees zo snel mogelijk klaar eens het is ontdooid.

Doe dit absoluut niet:

  • Vlees ontdooien in warm water
  • Vlees ontdooien op kamertemperatuur


Tip

Lees ook wat je best doet als je vlees wil bewaren in de koelkast of invriezen. Of ontdek in onze bereidingstips hoe je je stukje vlees nóg lekkerder klaarmaakt.