Vlees stoven doe je zo

Vlees stoven doe je zo

Vlees kan je op talloze manieren klaarmaken. Maar het lekkerste van al? Dat is toch een stoofpotje, vooral in de winterperiode! Zeker als je de vijf onderstaande stappen volgt.

Welke soorten vlees zijn geschikt om te stoven?

Stoven is een kooktechniek waarbij je het vlees kort aanbakt en vervolgens langzaam laat verder garen door het onder te zetten in vocht. De temperatuur van de bereiding komt bij voorkeur niet boven de 80 °C. Stoven wordt vooral gebruikt voor stukken vlees met veel bindweefsel (bvb. een schenkel of varkenswangen). Koop je stoofvlees voorgesneden of snijd het in partjes van minstens 2,5 cm.

Vlees stoven in 5 stappen

  • ​Haal het vlees op voorhand uit de koelkast.
  • Gebruik een pan met dikke bodem. Pas het formaat van de pan aan het vlees aan. Kruid het vlees net voor je het in de pan legt. Zo voorkom je dat het uitdroogt.
  • Schroei het vlees dicht in de pan. Doe het daarna in de stoofpot en doe er de aromaten (ui, wortel…) en vloeistof (bier, wijn, bouillon...) bij. Zet je vuur laag en het deksel op een kier: zo kan er stoom ontsnappen.
  • Laat rustig sudderen. Het vlees is gaar als je met een vork de vezels van het vlees uit elkaar kan halen.
  • Laat de stoofpot even rusten voor het serveren.

Tip

Stoofvlees is nog lekkerder de dag na de bereiding, want dan hebben de smaken zich goed kunnen vermengen en komen ze helemaal tot hun recht. Warm de saus apart op en schep er pas op het laatste moment de stukjes vlees terug bij. Zo blijven ze lekker mals.

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag vlees rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Probeerde je onze tips om vlees te stoven? Of ken je zelf nog een lekker stoofgerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!