Waarom tarbot de lieveling van elke chef is

Waarom tarbot de lieveling van elke chef is

Tarbot wordt enorm gewaardeerd in elk restaurant. Daar is een eenvoudige reden voor: deze vis is gewoon héél lekker. Tarbot past bovendien in alle bereidingen, met een lichte voorkeur voor bakken en stomen. Met deze tips en recepten leer jij ook tarbot bereiden als een echte chef!

Wat je moet weten over tarbot

  • Tarbot is niet alleen een vaste vis, hij heeft ook bijzonder veel smaak. Als je er iets bij serveert, zoek het dan niet te ver. Eén of twee smaken erbij is voldoende. Tarbot met mousselinesaus bijvoorbeeld is om duimen en vingers bij af te likken.
  • Deze heerlijke vis wordt het hele jaar aangevoerd, maar de topperiodes zijn herfst en winter. Dan zijn z'n smaak en textuur op hun allerbest. De vraag naar tarbotfilet is hoog en dus is hij iets duurder, maar tarbot is zijn prijs dubbel en dik waard.
  • Tarbot en griet lijken op elkaar, maar zijn makkelijk te onderscheiden. Tarbot heeft namelijk geen schubben. Je kan hem dus meteen als geheel in de pan leggen. Je vishandelaar maakt er ook met plezier smakelijke moten of filets van.
  • De meeste tarbot wordt in de Noordzee gevangen, maar je treft hem ook aan in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Hoe tarbot klaarmaken?

Tarbot is een stevige, vaste vis. Je kan ‘m op verschillende manieren klaarmaken. Gebakken tarbot smaakt fan-tas-tisch! Ook in de oven, gegrild, gestoomd… komt hij helemaal tot z’n recht.

Tarbot bakken

Vis bakken wordt kinderspel met onze tips. Zorg in ieder geval voor structuur in de vis: vlezig binnenin en krokant aan de buitenkant. Prik met de punt van een vork in de vis. Je zit goed met de bakwijze als je bijna geen weerstand meer ondervindt. Wil je je tarbot in zijn geheel bakken? Er bestaan ruitvormige pannen die perfect aansluiten bij de vorm van de vis.

Met ons recept voor tarbot met risotto van boschampignons en kaas of tarbot dugléré met grijze garnalen en tomaat laat je je tafelgenoten genieten van 2 kleppers van formaat!

Tarbot in de oven

Aan tarbot uit de oven heb je weinig werk. Met onze tips voor vis in de oven krijg je altijd een goed resultaat. Hebben we een favoriet recept? Tarbot in de oven met aardpeer en knolselder!

Gegrilde tarbot

Strijk de tarbotfilets in met olijfolie. Verhit een grillpan en gril de vis, naar gelang de dikte van de filets, een 3-tal minuten. Kruid met peper en grof zeezout. Je merkt het: vis grillen is best makkelijk, zolang je maar enkele regels in acht neemt.

Tarbot met asperges is een hemelse combinatie. Bekijk hieronder hoe je onze luxe bruschetta met gegrilde tarbot en groene asperges maakt. Een hip no-nonsense voorgerechtje!

Op zoek naar feestelijk recept? Gegrilde tarbot met groene linzen en suikersla is er eentje dat je zeker moet proberen.

Tarbot stomen

Je wil je tarbotfilet stomen, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Ontdek in deze tips hoe je perfect gestoomde tarbot serveert.

Probeerde jij een van onze recepten met tarbot? Of ken je nog een tarbot gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.