Rogfilet met kerstomaten

Word zo slim als een vis (van bij ons) dankzij onze visinfo

Steeds meer mensen kiezen vandaag voor voeding van bij ons. We kiezen voor lokale groenten en fruit van het seizoen. Ook ons vlees kopen we graag zo dicht mogelijk bij huis. Maar lokale vis? Dat klinkt minder bekend in de oren. Wat is er lokaal aan vis die vrij kan zwemmen in de open zee? En tot waar mag onze Belgische vissersvloot zijn netten nu eigenlijk uitgooien? Lees er hier alles over.

Wat is vis van bij ons?

Het gaat om vis of schaal- en schelpdieren uit de zee die gevangen worden door onze Belgische vissersvloot of in België gekweekte vis of schaal- en schelpdieren. Daarnaast zijn er ook onze visverwerkende bedrijven zoals de Brugse visrokerij Alloo, een bedrijf dat al sinds 1885 op traditionele wijze sprot, haring en heilbot rookt.

Tongschar met notenkorstje

Waar wordt vis van bij ons gevangen?

Er zijn twee mogelijkheden. Je schaaldieren of vis komen uit aquacultuur of uit zee.

Onze Belgische vissersvloot telt vandaag 65 boten. Alle vis die door onze vissers gevangen wordt komt voornamelijk uit de eigen zeegebieden als de EU-Wateren, waarvan de Noordzee, het Oostelijk Kanaal, het Bristol-Kanaal, de Keltische zee en de Golf van Biskaje*.

Aquacultuur wil zeggen dat de vis in België gekweekt wordt. Het kan daarbij gaan om vis die in kweekinstallatie groeit, zowel in zee als op het land. Een voorbeeld van een zoetwaterkweekvis is de omegabaars, die in Oost-Vlaanderen gekweekt wordt. Een andere bekende kweekinstallatie is de Oesterput, waar verschillende oesters in zee gekweekt worden.

Wie zijn onze vissers?

Wie heeft er geen mooi beeld van de garnaalvissers aan onze Belgische kust? Stoere mannen in gele outfit die met hun grote paarden de zee ingaan. Dat is traditie. De geschiedenis van onze Belgische visserij gaat eeuwen terug. Meer dan 1000 jaar geleden was er al strandvisserij langs de Noordzeekust. Al enkele eeuwen gaan vanuit de Belgische havens grote visboten de zee op.

vissersboten

Waarom kiezen voor vis van bij ons?

Omdat het logisch is.

  1. Je steunt er de lokale economie mee. Onze vissers zijn een kleine groep jongens en mannen die het vissen meestal van thuis uit meekregen. Het is een zwaar beroep maar de passie voor het vak drijft hen elke dag de zee op, weer of geen weer. Soms zijn ze dagenlang op zee om voor ons de meest verse en beste vis te vangen.
  2. Voedsel dat dichtbij geproduceerd wordt, heeft een beperkte ecologische impact. De vangstgebieden van onze vissers liggen op een enigszins beperkte afstand van België. Bovendien hanteren onze vissers strenge regels en quota met zo min mogelijk schade aan de zeebodem en de omgeving. Op die manier blijft de ecologische impact zo beperkt mogelijk.

Waar kan ik vis van bij ons kopen?

Je kan vis van bij ons in de supermarkt kopen of bij een vishandelaar. Jouw vishandelaar weet perfect waar jouw vis vandaan komt. Je kan er ook terecht om bijvoorbeeld jouw vis te laten fileren, voor een heerlijk recept of om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van de vis die jij net kocht.  

* Visserijrapport 2018 

Nog vragen of tips die je graag met ons wil delen?

Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.