Kom uit je culinaire schelp met sint-jacobsvruchten

Kom uit je culinaire schelp met sint-jacobsvruchten

Liefhebbers weten het. Het zachte, witte vlees van sint-jacobsvruchten is fantastisch op de grill, om te pocheren of te bakken. Ook rauw in een carpaccio smaakt het heerlijk. Of je ze nu sint-jacobsvruchten, sint-jacobsschelpen of coquilles noemt. Met deze tips en recepten scoor je altijd!

3 visserswijsheden over sint-jacobsvruchten

  • Samen met oesters en mosselen behoren sint-jacobsschelpen tot de tweekleppige schelpdieren. Hun schelp wordt gemiddeld 10 tot 12 cm, en soms zelfs tot 17 cm groot. Zonder schelp worden ze verkocht als sint-jacobsvruchten, sint-jacobsnoten of coquilles, al dan niet met de oranje koraal.
  • Sint-jacobsvruchten worden aangevoerd tussen september en maart. Februari en maart zijn topmaanden, zowel in aanvoer als kwaliteit. Sint-jacobsvruchten uit het seizoenseinde staan bekend om hun heerlijk smeuïg witte vruchtvlees.
  • De beste sint-jacobsschelpen komen uit noordelijke wateren, het vlees is daar iets vetter en daardoor ook smakelijker. Met sint-jacobsvruchten uit onze vishavens zit je dus helemaal goed. 

Hoe sint-jacobsschelpen openen?

Het schoonmaken is best makkelijk. Je zal versteld staan van de smaak van een verse sint-jacobsvrucht.

  • Houd de schelp vast met de platte kant naar boven.
  • Wrik met een kort mes tussen beide schelphelften om een kleine opening te maken.
  • Snijd met een buigzaam lemmet langs de binnenkant van de platte schelphelft de sluitspier door.
  • Snijd onder de grijze buitenste rand om de witte spiermassa en het oranje koraal los te maken.
  • Reinig de noot onder koud stromend water en dep goed droog. Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.

Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je zo

Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. De oranje koraal kan je bakken en opeten maar hij is vooral een goeie smaakmaker in vissauzen.


Sint-jacobsvruchten bakken

  • Verhit een ruime hoeveelheid olie en boter in een antikleefpan.
  • Bak de drooggedepte sint-jacobsvruchten goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal. De kern wordt zo zacht gegaard, maar blijft glazig. Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
  • Haal meteen uit de pan en dien op.

Sint-jacobsvruchten grillen

  • Smeer de sint-jacobsvruchten lichtjes in met olie.
  • Leg ze op een hete grillpan. Zo krijgen de sint-jacobsvruchten mooie streepjes. Bak ze goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal.
  • Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
  • Haal meteen uit de pan en dien op.

Carpaccio van sint-jacobsvruchten: zo maak je ‘t

Op zoek naar een verfijnd en eenvoudig voorgerecht met sint-jacobsvruchten? Een carpaccio is ideaal, want ook rauw smaken ze fantastisch. Serveer er een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout erbij en laat ze smelten op je tong.

  • Gebruik verse sint-jacobsvruchten.
  • Dep ze droog en snijd ze met een scherp mes in flinterdunne ronde plakjes van zo’n 2 millimeter dik.
  • Schik de plakjes op het bord. Leg bvb. een plakje in het midden van een koud bord en de overige in cirkels errond, elkaar lichtjes overlappend.
  • Kruid met wat peper en (grof) zout.
  • Druppel er een beetje olijfolie en wat citroensap over.
  • Serveer meteen.

Wat dacht je van een carpaccio van sint-jacobsvruchten met kruidenolie en kruidenslaatje, met bieslook en roze peperbolletjes, met pompelmoes of met gerookte paling?

Heb jij een van onze gerechten met sint-jacobsvruchten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief