Kip op de BBQ

Kip op de BBQ

Kip op de BBQ is altijd lekker. Maar kan het nog lekkerder? Ja hoor, met deze slimme BBQ-tips en barbecuerecepten bereid je kip als een echte BBQ-chef.  

Hoe kip grillen op de BBQ?

Op de barbecue wordt de kip boven de vuurhaard van houtskool of vlammen op een verstelbaar rooster gelegd. Door de hevige en intensieve warmte is deze manier het best geschikt voor kleinere stukken kip. Wil je toch grotere stukken kip grillen, laat ze dan eerst een tijdje garen gewikkeld in aluminiumfolie. Haal het vlees uit de aluminiumfolie en laat het dan pas echt grillen. Zo vermijd je een te harde korst met onvoldoende garing binnenin.

Zo ga je te werk:

  • Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te grillen.
  • Wrijf zowel het barbecuerooster als de kip in met een dun laagje (olijf)olie. Zo voorkom je dat je stukje kip aan het rooster blijft kleven. Tijdens het grillen kan je, indien nodig, nog wat bestrijken met olie.
  • Start boven de vuurgloed voor een mooie korst. Verplaats vervolgens naar een iets minder hete zone om rustig verder te garen. Deze techniek is ook geschikt voor grotere stukken.

Hoelang moet kip garen op de BBQ?

Kleinere stukken kip hebben geen lange gaartijd nodig. Een aantal minuten grillen langs beide zijden volstaat. Kip moet altijd voldoende gegaard worden. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is of van het bot loskomt. Een kipfilet is klaar na 5 à 8 minuten grillen langs beide zijden. Kipspiesjes zijn gaar na 5 minuten. Draai je spiesjes regelmatig om. 

Hoe kip in papillot klaarmaken op de BBQ?

Je stukje kip garen in een papillot is een makkelijke manier om kip op de barbecue klaar te maken. Kip in papillot is bovendien vetarm en snel klaar. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echt smaakbommetje op je bord.

  • Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk kip dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
  • Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
  • Leg dan je stukje kip in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg er ook een scheutje witte wijn of wat lookboter aan toe voor nog meer smaak.
  • Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht. Zo blijft de stoom binnenin.
  • Leg de papillot op het barbecuerooster en laat 15 tot 20 minuten garen, volgens de dikte van je stukje kip.

Maak je kippapillotten op voorhand klaar en win tijd. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat bakken. Onze suggestie: Papillot met kip en groenten.

Nog meer tips voor een veilige en gevarieerde BBQ?

Heb jij een van onze barbecuerecepten met kip uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.