Kaastaart maken? Een koud kunstje!

Kaastaart maken? Een koud kunstje!

Kaastaart, wie houdt er niet van! Uit de oven of uit de koelkast, met fruit of puur natuur, wij houden van kaastaart in alle soorten en maten. Ben jij ook zo’n echte fan en wil je graag zelf kaastaart maken? Lees dan verder, probeer een van onze heerlijke recepten uit of gebruik onze tips voor de perfecte kaastaart.

Must do’s voor koude kaastaart

  • Een koude kaastaart moet voldoende opstijven met behulp van gelatine. De juiste hoeveelheid gelatine kan echter variëren, want de bindkracht verschilt bvb. per merk en neemt ook af hoe ouder de gelatine wordt. Plan hoe dan ook genoeg tijd in om je kaastaart in de koelkast te laten opstijven en gebruik het resultaat als leidraad voor de hoeveelheid gelatine de volgende keer.
  • Een vegetarisch alternatief voor gelatine is agar agar, gemaakt van rood zeewier. Let wel op: agar agar verliest sneller zijn bindkracht dan gelatine, al na enkele uren. Maak je koude kaastaart dus niet te lang op voorhand klaar. Ook de verhoudingen zijn anders: 10 gr gelatine staat gelijk aan ongeveer 4 gr agar agar-poeder.

Ons recept voor koude kaastaart:

Must do’s voor gebakken kaastaart

  • Voorkom klonters in het kaasmengsel door ervoor te zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (zeker de plattekaas).
  • Om het beslag te kloppen gebruik je best de deeghaken van je mixer en niet de gewone klopper. Anders komt er meer lucht in te zitten en bestaat de kans dat je kaastaart in de oven heel fel rijst om daarna terug in te zakken.
  • Weten of je kaastaart gaar is? Schud even met de vorm; de vulling mag nog lichtjes bewegen, maar niet te vloeibaar zijn. Laat de kaastaart zeker niet te lang in de oven staan, want dan kan ze uitdrogen.
  • Belangrijk: laat de kaastaart goed afkoelen! Enkele uurtjes in de koelkast en dan pas uit de vorm halen om te voorkomen dat je de taart stuktrekt.

Ons recept voor gebakken kaastaart met speculoos.

Topcombinaties voor een hemelse kaastaart

  • Een kaastaart met speculaasbodem is erg populair, maar je kan ook andere koekjes gebruiken zoals digestives of petit-beurres. Ook lekker een cheesecake met een bodem van havermout. Wil je een extra krokante bodem? Bak hem dan kort eventjes voor in de oven, ongeveer 10 minuten is voldoende.
  • De zoete, lichtjes frisse smaak van kaastaart past perfect bij fruit. Aardbeien, appels, frambozen… Je kan deze verwerken in de taart (bvb. warme appeltjes rechtstreeks op de koekjesbodem en het kaasmengsel daarbovenop) of een coulis maken als afwerking.
  • Zelf coulis maken is heel simpel. Je verwarmt het fruit van je keuze in een pannetje met wat suiker, laat alles pruttelen en gaat er dan met de staafmixer door. Giet het geheel nog even door de zeef en je krijgt een mooie, gladde coulis.
  • Een extra tip voor kaastaart met een speculaasbodem: de combinatie met mandarijnen. Voeg eventueel een beetje sap toe aan het kaasmengsel en werk de taart af met partjes mandarijn, superlekker! Én handig als je na de sinterklaasperiode met een teveel aan mandarijntjes en speculaas kampt.

Haal je hart op met deze hartige kaastaart

Je kan kaastaart maken als dessert, maar zeker even lekker is hartige kaastaart.

  • Perfect als aperitiefhapje én om samen met de kinderen te maken: kleine kaastaartjes met Hervekaas en knolselder. Je kan kiezen welke kaas je gebruikt, maar eentje met een stevige smaak zorgt voor het lekkerste resultaat.
  • Deze kaastaart met walnoten en andijvie houdt het midden tussen een quiche en een traditionele taart. Terwijl je bij een quiche bladerdeeg gebruikt, maak je deze kaastaart met kruimeldeeg. Tip: bak het deeg eerst blind, zo krijg je een lekker krokante korst.

Ga je kaastaart maken? Of is er een bepaald recept waar jij bij zweert? Stuur ons je foto’s of (al dan niet geheime) familierecepten op Facebook, Instagram en Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.