Witte saus in een ovenschotel met bloemkool, aardappel en gehakt

Witte saus of bechamelsaus maken

Het maken van witte saus of bechamelsaus is een must voor iedereen die graag in de keuken staat. Deze smeuïge saus vormt immers de basis voor heel wat andere sauzen en gerechten. Kan je witte saus maken, dan gaat er meteen een hele culinaire wereld voor je open! 

Recept voor witte saus

Witte saus maken is makkelijk, zolang je maar rekening houdt met een paar kleine aandachtspunten.

  • Begin met het maken van een roux. Laat 40g boter smelten, maar niet bruin worden. Voeg 30g bloem toe en meng alles met een garde. Laat het geheel goed droog worden om te vermijden dat de bechamelsaus naar bloem smaakt. Begint het mengsel naar koekjes te ruiken? Dan is de roux klaar.
  • Nu mag de melk erbij. Roer deze er telkens met kleine scheutjes doorheen en gebruik koude melk om klonters te vermijden.
  • Breng de saus al roerend aan de kook en laat het geheel goed doorkoken. Zo voorkom je alsnog dat de witte saus naar bloem smaakt.
  • Voor een extra glanzende saus roer je er een eierdooier door op het einde.
  • Verschijnen er toch klonters in de bechamelsaus? Dan kan je nog altijd de mixer inschakelen.

Wat kan je allemaal maken met bechamelsaus?

  • Witte saus is een klassieker in gerechten met gestoomde groenten. Spruitjes, broccoli, schorseneren, bloemkool enzovoort: ze smaken overheerlijk met een zelfgemaakte bechamelsaus. Een lekker stukje vlees erbij en je hebt een winters topgerecht!
  • Je kan witte saus ook heel eenvoudig omtoveren tot een kaassaus. Voeg op het einde gewoon nog wat gemalen kaas toe en roer alles tot een gladde saus. Deze kan je gebruiken bij macaroni, in lasagne, voor witloofrolletjes of in een kaassoufflé. Smakelijk!

Ben jij goed in witte saus maken? Is er nog een lekkere variant van bechamelsaus die jij graag op tafel zet? We horen het maar al te graag! Deel jouw ideeën of recepten met ons op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!