Oh, heerlijk dit vispannetje boordevol verse vis. In de ovenschotel zie je opgerolde zeetong, stukjes rode poon, heek en schelvis liggen. Net voor het opdienen werden er nog garnalen en verse kruiden aan toegevoegd. We combineren deze ovenschotel met puree en een glaasje witte wijn.

5 tips voor een stressvrij kerstdiner

Het feestseizoen komt eraan! Ga jij dit jaar het kerstdiner samenstellen en zorgt die gedachte nu al voor lichte paniek en angstzweet? Geen zorgen! Met deze tips en recepten loopt je kerstdiner op rolletjes.

Ik moet een kerstdiner maken voor 10 personen… Hoe pak ik het aan?

Een feestmenu voor een grote groep maken kost tijd en vraagt planning. Het kerstdiner wordt een pak minder stressy met deze 5 tips.

1. Leg de lat niet te hoog

Ingewikkelde recepten met een lange voorbereidingstijd, exotische ingrediënten waarvan je eigenlijk niet weet hoe je ze moet bereiden... Je tafelgenoten verwachten niet dat je hen de meest exclusieve gerechten voorschotelt. Ga voor een makkelijk kerstdiner. Voor 10 personen koken kan best een uitdaging zijn. Het belangrijkste bij een kerstdiner is genieten met je vrienden en familieleden.

2. Maak een (menu)planning

Maak een checklist wanneer je wat kan (voor)bereiden.

  • Welke gerechten ga je maken? Sta je in voor het volledige kerstdiner of voor 1 gang?
  • Hoeveel gasten verwacht je? Heb je voldoende glazen, bestek, borden, stoelen…?
  • Welke ingrediënten heb je nog voldoende voorradig, in de diepvries en wat moet je nog kopen?
  • Ga je soep maken? Reken op 1 liter voor 4 personen. Vlees of vis als voorgerecht? Voorzie 100 g rauw gewogen per persoon. Voor het hoofdgerecht mag het een beetje meer zijn: 120 à 130 g rauw gewogen. Voor 4 personen betekent dat bvb. een varkensgebraad van 500 g. Voor groenten mag je rekenen op 200 g per persoon (bereid). Aardappelen: 3 à 5 stuks (200 à 350 g); voor puree mag je 4 stuks (300 g) per persoon voorzien. Heb je grote én kleine eters aan tafel? Serveer gerechten zoals soepen, stoofschotels, rollades… Zo kan iedereen zo veel of weinig opscheppen als hij of zij wil. Serveer je een kaasschotel als hoofdmaaltijd: 200 g kaas per persoon is voldoende; als dessert: 100 g per persoon.

3. Doe zoveel mogelijk op voorhand

  • Maak zoveel mogelijk van de (bij)gerechten vooraf. Een goede voorbereiding is goud waard! Op het moment zelf hoef je het gerecht enkel verder af te werken.
  • Ga voor koude hapjes of een ovenschotel. Ook een buffet met warme, koude gerechten, salades… is ideaal.
  • Heb je de gerechten nog nooit eerder gemaakt? Probeer de recepten al een keer op voorhand uit. Zo kom je tijdens het kerstdiner niet voor onverwachte verrassingen te staan.
  • Ovenschotels, aardappelpuree en stoofgerechten zoals goulash kan je makkelijk op voorhand klaarmaken en zijn heel geschikt om in te vriezen. Laat ingevroren gerechten langzaam ontdooien in de koelkast.
  • Een gezellig aangeklede tafel maakt het kerstdiner extra feestelijk. De tafel dekken en decoratie aanbrengen kan je de avond voor het feest doen. Check onze tips voor een sfeervolle en correct gedekte tafel

4. Kook met seizoensproducten van bij ons

Kies producten die nu op hun best zijn. Ze zijn van topkwaliteit én voordeliger. Ontdek in onze seizoenskalenders welke groenten, fruit en vissoorten nu overheerlijk zijn. En voor alles wat lekker is, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Zorg voor een lokale toets op je kerstdiner met traditionele streekproducten.

5. Durf delegeren

Je hoeft niet alles op je eentje te doen. Laat je helpen door familie of vrienden bij de voorbereiding en het opdienen. Maak het kerstdiner voor kinderen ook leuk en betrek hen erbij. Laat de kinderen bvb. een menukaart, naambordjes of naamkaartjes voor de buffetgerechten maken.

Probeerde jij een van onze kerstrecepten voor grote groepen? Of heb je nog kerstdiner ideeën die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!