Bruschetta met boerenkool

Ook Jeroen Meus is fan van deze recepten met boerenkool

Een paar jaar geleden was boerenkool echte hipsterfood. Overal dook hij op: in smoothies, salades, verwerkt in een lekker ouderwetse puree… Van een come back gesproken! De hype is nu misschien wat gaan liggen maar de boerenkool houdt stand. En maar goed ook, want deze kool verdient een plaatsje in elke Vlaamse keuken. Dat vindt ook Jeroen Meus. Volg zijn tips en ga aan de slag met zijn favoriete recepten met boerenkool.

3 tips om lekker te koken met boerenkool

  • De lekkerste gerechten maak je met verse, seizoensgebonden producten. Boerenkool is een herfst- en wintergroente en is op zijn best van september t.e.m. februari.
  • Boerenkool gekocht maar niet meteen nodig? Laat de stengels ongewassen. Zo blijven ze een week lang goed. Je kan boerenkool ook invriezen maar dan moet je de kool eerst blancheren.
  • Een tip voor mooie groene bladeren: doe een snuifje bicarbonaat in het water als je de boerenkool kookt.
Boerenkoolpuree met schorseneren en kalfslapje

3 favoriete recepten van Jeroen Meus: van dagelijkse kost tot luxueus

Zeg nu zelf, na een lange werkdag heb je weinig zin om lang in de kookpotten te roeren. Gelukkig kan je met boerenkool snel aan de slag en kan je in geen tijd een lekker gerecht op tafel zetten. Het bewijs? Deze boerenkoolpuree met schorseneren en kalfslapje. “Echte dagelijkse kost, snel klaar en oerdegelijk,” volgens Jeroen.

Toch wat meer tijd en houd je wel van een kleine uitdaging? Dan moet je zeker deze op de graat gebakken tongschar met boerenkool, zeekraal en mousseline eens proberen. “Een gerecht waar ik een omweg voor zou maken. Geraffineerd maar toch geen barok…”

En voor zij die nog twijfelen aan de boerenkool… je kan met deze groenten zelfs een heerlijk luxueus aperitiefhapje maken. De bruschetta met crème van witte bonen en boerenkoolchips wordt ongetwijfeld het gespreksonderwerp op jouw volgend feestje. Deze bruschetta toont volgens Jeroen ook de veelzijdigheid van boerenkool. “Boerenkool was nog niet zo lang geleden niet makkelijk verkrijgbaar, maar duikt nu in elke keuken op. Een goeie vooruitgang voor een groente waar je alle kanten mee op kan.”

Nog meer recepten met boerenkool om van te smullen

Heb je smaak te pakken? Ga dan zeker eens aan de slag met een van de volgende recepten met boerenkool.

Tip: koken met bio-, hoeve- of streekproducten?

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Heb jij onze recepten of tips geprobeerd? Laat het ons weten via Twitter, Instagram of Facebook met #lekkervanbijons. Sta je graag in de keuken en probeer je vaak nieuwe recepten uit? Dan kan je ons ook volgen op Pinterest, YouTube, of je inschrijven op onze nieuwsbrief!