Verschillende slasoorten liggen op houten ondergrond.

Sla langer bewaren

Kropsla, veldsla, romeinse sla, eikenbladsla… de verschillende soorten sla hebben allemaal hun eigen verfijnde smaak en daar wil je zo lang mogelijk van genieten.

Helaas is de houdbaarheid van sla niet bijzonder. Met deze tips blijft sla toch langer goed. Trouwens, verse sla verlept minder snel dan voorgesneden sla uit een pakje. Voorgesneden sla moet je best zo snel mogelijk na aankoop opeten. 

Hoe een verse krop sla bewaren?

  • Heb je een krop sla gekocht? Verpak de krop dan in z’n geheel in huishoudfolie en leg die zo in de koelkast. Op deze manier blijft hij nog 2 dagen goed.
  • Een slimme manier om de houdbaarheid te verhogen is deze. Snijd van een verse krop sla het dunne donkere laagje onderaan de steel weg. Maak hierin een inkeping in de vorm van een kruis. Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.
  • Of wikkel de steel met de inkerving in vochtig keukenpapier voor een gelijkaardig effect.
  • Sla met wortelkluit heeft een streepje voor op de rest. Die bewaart sowieso het langst.

Versneden sla bewaren doe je zo

Gewassen en versneden sla blijft minder lang goed dan een volle krop. Met deze tips blijft ook de versneden sla langer vers.

  • Belangrijk, sla moet kunnen ademen. Stop de gewassen bladeren dus nooit in een afgesloten plastic zak.
  • Was de sla en zwier de bladeren in de slacentrifuge. Wikkel de bladeren voorzichtig in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast. De sla blijft nog een weekje goed zo.

Nog een andere bewaarwijze is deze: doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel luchtdicht af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris. 

Opkikker voor verlepte sla

Zijn de slabladeren toch een beetje verlept? Dompel ze onder in ijskoud water met ijsklontjes. Verwacht geen mirakels, maar deze techniek geeft net voor het serveren toch een frisse boost aan lichtjes slappe sla.

Sla invriezen, kan dat?

Maak soep van sla en vries die in. Verse sla invriezen werkt niet, maar slasoep kan je tot 12 maanden bewaren.

Wil je meer weten over de verschillende slasoorten? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina over sla.

Wat is jouw favoriete saladerecept? Of probeerde jij een van onze recepten met sla? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!