Andijvie bewaren? Dat doe je zo

Andijvie bewaren? Dat doe je zo

Andijvie is een slasoort die met zijn pittige, lichtjes bittere smaak dicht aanleunt bij witloof. Met deze slasoort kan je niet alleen lekkere salades maken maar ook warme gerechten. Maar alles begint natuurlijk met een verse krop. Hoe kan je andijvie bewaren? En kan je het ook invriezen?

Hoe een verse krop andijvie bewaren?

Andijvie bevat, net zoals vele andere soorten sla, veel water. Het gevolg? Andijvie verlept snel waardoor jouw slaatje niet meer lekker smaakt. Het is dus geen goed idee om jouw verse krop andijvie een week te laten liggen. Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je de andijvie toch wat te lang laten liggen? Dompel de bladeren onder in ijskoud water met ijsklontjes. Verwacht geen mirakels, maar deze techniek geeft net voor het serveren toch een frisse boost aan lichtjes slappe sla.

Hoe andijvie schoonmaken?

Ben je klaar om aan de slag te gaan met je andijvie? Andijvie schoonmaken doe je zo: snijd de buitenste bladeren en de stronk weg. Spoel het zand goed weg met koud water. Wil je een lekker slaatje met andijvie maken dan verwijder je best de harde nerf. Voor warme bereidingen zijn reepjes andijvie ideaal.

Andijvie invriezen, kan dat?

Ga je jouw andijvie niet meteen gebruiken? Dan kan je deze sla ook invriezen. Zo ga je te werk: maak de andijvie schoon, zoals hierboven uitgelegd. Blancheer (kook) de bladeren daarna gedurende 1-2 minuten. Laat afkoelen in (ijs)koud water. Doe de andijvie in een zakje of doosje met goede sluiting en leg in de diepvries. Ingevroren andijvie kan je 3 tot 6 maanden bewaren.

Voor nog meer slaplezier

Wil je meer weten over de verschillende slasoorten? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina over sla. Maak je altijd dezelfde salades en ben je op zoek naar iets nieuw? Volg onze tips en eet nooit meer saaie salades. Of laat je meteen inspireren door de volgende recepten:

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Probeerde jij een van onze recepten met andijvie? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!