Sla

Het sla-aanbod is enorm. Naast de bekende kropsla zijn de variëteiten veldsla, Lollo bionda en Lollo rossa, eikenbladsla, krulandijvie, batavia, ijsbergsla, Romeinse sla, rucola of radicchio vlot verkrijgbaar.
- KropslaKropsla is het hele jaar door te koop. De verfijnde smaak maakt het de meest populaire slasoort. Kropsla heeft grote, lichtgroene of roodachtige bladeren die een losse krop vormen en gemakkelijk van de stronk loskomen.Hele jaar door
- VeldslaVeldsla is eveneens het hele jaar door verkrijgbaar, maar is vooral in trek in de winter en de lente. De rozetbladeren hebben een typische lepelvorm. Er zijn twee soorten veldsla: eentje met grote lichtgroene blaadjes en eentje met kleine donkere blaadjes (‘roosjes’). Veldsla heeft een nootachtige smaak.Oktober tot maart
- Lollo bionda en Lollo rossaDe slasoorten Lollo bionda en Lollo rossa zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar, maar de aanvoer is het grootst in de zomermaanden. Beide slasoorten hebben een losse krop met een sterk gekruld blad. Lollo rossa is de rode variant, Lollo bionda is de groene soort.Juli en augustus
- EikenbladslaEikenbladsla vormt een losse, roodbruine krop. Zoals de naam reeds doet vermoeden, lijken de bladeren op eikenbladeren. Eikenbladsla heeft een lichte notensmaak. Het is het hele jaar door verkrijgbaar met uitzondering van de maand januari.Februari tot december
- KrulandijvieKrulandijvie is een slasoort met een vrij open krop en een sterk gekruld en ingesneden blad. Het hart van de krop is geel. De buitenste bladeren zijn groen.Juli
- BataviaBatavia is een kruising van kropsla en eikenbladsla. Het blad heeft meer golvingen en is roodbruin van kleur.Mei tot oktober
- IJsbergslaIJsbergsla heeft een heel dichte krop en is erg stevig. De bladeren zijn lekker knapperig en fris. IJsbergsla is langer houdbaar en pittiger dan gewone kropsla.Mei tot oktober
- Romeinse slaRomeinse sla is kegelvormig met langwerpige bladeren. De buitenste bladeren zijn vrij hard en kunnen goed gestoofd worden. Het hart van de sla is bleek en zacht en kan zo gegeten worden.Mei tot oktober
- RucolaRucola of raketkruid, heeft een peperachtige smaak en wordt rauw gegeten samen met andere slasoorten.Mei tot september
- Radicchio rossoRadicchio rosso is een klein rond kropje van rode bladeren met witte nerven. De radicchio is knapperig en heeft een zeer stevige structuur.Juni tot december
- Little gem / romana slaIn het originele recept voor ceasar-salade zit deze little gem of romana sla. Little gem is een kleinere versie van de romeinse sla en heeft een licht zoete smaak. Ook lekker geroosterd.Mei tot oktober
- Groene eikenbladslaGroene eikenbladsla ziet er bijzonder uit. Met zijn krullende bladeren geeft groene eikenbladsla elk bord een feestelijke uitstraling. De smaak gaat goed samen met noten, kaas, gerookt vlees, appel en rozijnen. Groene eikenbladsla is een vaste waarde in elk gemengd slaatje.Januari tot en met december
Zo koop je kwaliteit. Altijd.
Een krop sla moet stevig aanvoelen. De bladeren moeten onbeschadigd en fris-knapperig zijn. Je koopt best geen sla waarvan de bladeren slap, niet glanzend of geelachtig zijn.
Lekker klaarmaken
Kuis de sla alvorens hem te wassen. De bladeren moeten droog zijn voor je ze serveert. Sla eten we meestal rauw, maar koken of stoven kan ook. Rauw wordt sla meestal gegeten met een vinaigrette. Combineer verschillende soorten en kleuren sla als garnituur. De gestoofde bladeren zijn erg lekker in soep en sauzen.
Op je gezondheid
Sla is rijk aan voedingsvezels en vitamine K. Bovendien is het een goede bron van vitamine A, B2 en foliumzuur. Door verschillende soorten sla te mengen krijg niet alleen een kleurrijke en aantrekkelijke salade maar tevens een gezonde cocktail van verschillende voedingsstoffen en andere gezondheidsbevorderende stoffen zoals antioxidanten.
Goed bewaren
Sla bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daardoor is sla kwetsbaar en verlept hij snel. Verbruik sla altijd zo snel mogelijk. Hoe verser, hoe beter. In de koelkast is sla is ongeveer een week houdbaar.
Gerelateerde recepten
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.