Chinese kool in de wok met gehakt

Chinese kool klaarmaken: tips voor meer variatie

Wil je Chinese kool klaarmaken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wij helpen je op weg! Rauw, gestoofd, gewokt, gekookt… Welke bereidingswijze je ook kiest, met Chinese kool zit je altijd goed én zit je snel aan tafel want deze groente is in 1-2-3 klaar. 

Alles wat je moet weten over Chinese kool

  • De knapperige, krullerige bladeren doen denken aan een krop, bv. kleine kropsla, maar de Chinese kool is wel degelijk een kool. Chinese kool heeft wel geen uitgesproken koolsmaak. Deze groente smaakt ietwat zoeter.
  • Hoe dichter bij het midden van de kool, hoe malser de bladeren.
  • In sommige (oudere) kookboeken wordt Chinese kool als synoniem gebruikt voor paksoi. Dit klopt niet. Chinese kool is het product van de natuurlijke kruising van paksoi en knolraap. Chinese kool en paksoi zijn dus nauw verwant maar niet gelijk aan elkaar.
  • Je hoeft niet naar China om deze groente te proeven. Chinese kool vind je in de supermarkt en komt van de Belgische velden. 
  • Chinese kool is een goede bron van calcium, vitamine A en C.
  • Deze groente kan je ongeveer 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kan ook Chinese kool bewaren in de diepvries, op voorwaarde dat ze eerst bereid werd.
Heldere champignonsoep

Koken, stomen of wokken: het kan allemaal

Chinese kool heeft dunne bladeren die in geen tijd gaar zijn. Deze groente kook je in 7-9 minuten gaar. Je kan Chinese kool ook eerst blancheren om ze vervolgens als pakketje te stomen, bijvoorbeeld in een stoommandje. Graag stap voor stap instructies? Bekijk dan zeker ons recept voor stoompakketjes van kip en gember. Heerlijk!  

Moet het snel gaan? Snijd de Chinese kool in reepjes en wok ze. Voeg wat noedels, eieren, Aziatische smaakmakers en eventueel wat vlees toe, en hop, je hebt overheerlijke pad thai. Fast food, maar dan beter. Ook ons recept voor Chinese kool in de wok met gehakt is een aanrader.

Tip: laat de wok goed heet worden en voeg niet te veel kool in één keer toe. Chinese kool slinkt erg en verliest best wat vocht tijdens het wokken.

Chinese kool in de wok met gehakt

Chinese kool stoven

Dit is misschien wel de gemakkelijkste bereidingswijze, maar het duurt iets langer dan de vorige. Snijd de Chinese kool in reepjes. Voeg wat olie toe in een lage, brede pan en roerbak de reepjes kort op een middelhoog vuur. Als de kool wat geslonken is, zet je het deksel op de pan. Laat 10 tot 15 minuten stoven.

Tip: voor extra smaak voeg je wat bouillon toe tijdens het stoven. Fan van konijn? Zet zeker ons stoofpotje van konijn, peperkoek en bier met Chinese kool op het menu.

Als smaakmaker in je soep of tussen je boterham

Chinese koolsoep is lekker, maar de kool is ook ideaal als smaakmaker in een andere soep. Denk aan een Aziatisch getinte champignonsoep met kippenbouillon en sojasaus. Voeg wat grijze garnaaltjes toe en je hebt een Belgisch-Aziatische topper.

Heb je nog wat restjes kool over? Snijd de bladeren in reepjes, laat ze marineren in een lekker sausje en maak een lekkere Chinese koolsalade. 

Nu is het aan jou…

Eet jij Chinese kool liefst gewokt, gestoofd of rauw? Ga jij een van onze Chinese kool recepten testen of ken je er nog andere? Laat het ons weten op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.   

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!