Witte kool in dragonsaus met varkenskotelet en knoflookpuree

10x recepten met witte kool, 10x anders

Witte kool in bechamelsaus is een klassieker. Deze groente van eigen bodem leent zich ook perfect voor andere bereidingen. Van salades, ovengerechten, hutsepot tot aperitiefhapjes. Met deze recepten heb je volop nieuwe inspiratie.

Hoe witte kool klaarmaken?

Wil je witte kool klaarmaken, maar weet je niet goed waarop te letten of hoe eraan te beginnen? Deze 3 tips helpen je alvast op weg:

  • Kies een exemplaar met stevige buitenbladeren die mooi glanzen. Koop jij je kolen graag rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten per provincie.
  • Hoe maak je een witte kool nu het makkelijkst schoon? Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool met een stevig koksmes in vier of zes. Haal de harde stronk binnenin eruit en spoel de parten onder de kraan. Nu ben je klaar om aan je recept te beginnen.
  • Kook witte kool niet te lang. Zo vermijd je de typische koollucht.
Gegrilde rosbief met frisse koolsalade

Coleslaw: witte kool in een salade

In de Verenigde Staten zijn ze gek op ‘coleslaw’, maar wist je dat deze salade oorspronkelijk uit Centraal-Europa komt? In de 18e eeuw vond wittekoolsalade via Nederland zijn weg naar Amerika. De Nederlandse benaming ‘koolsla’ werd omgevormd tot coleslaw en sindsdien is het een populair bijgerecht gebleven. Coleslaw maak je met rauwe, fijngesnipperde witte kool en een dressing van mayonaise of een vinaigrette. Met de groenten die je aan dit slaatje toevoegt kan je volop experimenteren.

Witte kool, ook lekker in oven- en stoofgerechten én aperitiefhapjes

Verwen je tafelgenoten met een millefeuille met zeeduivel, witte kool en shiitake. Of wat dacht je van een stevige stamppot? Geef je witte kool in witte saus extra smaakmakers en voeg wat dragonblaadjes en stukjes ansjovis toe. Met zelfgemaakte springrolls met fijngesneden groenten scoor je gegarandeerd goede punten bij het aperitief.

Tip: je kan deze gerechten ook in een bioversie maken; voor bijna alle ingrediënten die we gebruiken in onze recepten bestaat er een biovariant.

Heb je een van onze recepten met witte kool geprobeerd? Of heb je zelf nog een tip? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.