Trifle met crème anglaise en meringue

Eiwit over? 5 manieren om het te verwerken

Voor sommige sauzen of gerechten heb je enkel de eidooiers nodig. Denk maar aan mayonaise, sabayon of advocaat. Maar… wat doe je dan met het resterende eiwit? Gooi het zeker niet weg. Je kan je overschot aan eiwit verwerken in tal van bereidingen. We zetten voor jou 5 tips op een rij.

Hoe kan je eiwit verwerken?

Ga je het restje eiwit niet meteen gebruiken? Als je het goed afdekt met wat vershoudfolie of in een luchtdicht doosje, kan je rauwe eiwitten zo’n 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook een mogelijkheid. Eiwit blijft nog 6 maanden goed in de diepvriezer. Lees hier nog meer bewaartips voor eieren

1. Bak meringue met je restje eiwit

Meringue is een van de makkelijkste bereidingen om restjes eiwit te gebruiken. Klop het eiwit stijf met (bloem)suiker en maak er desserts mee zoals pavlova (ideaal als je meerdere eiwitten over hebt) of maak kleine meringues om je desserts mee te versieren. Of voorzie je taart van een schuimige topping: probeer zeker eens ons recept voor citroentaart met meringue.

Citroentaart met meringue

2. Maak zoete of hartige mousses

Chocolademousse is de koning onder de mousses. Voor chocomousse gebruik je in principe fondantchocolade. Heb je het liever wat zachter van smaak, kies dan voor melkchocolade of witte chocolade. Frambozenmousse is dan weer een topper tijdens de zomermaanden. Ook hartige mousses (met ham of vis) lenen zich perfect om overgebleven eiwit te verwerken.

3. Gebruik het als basis voor glazuur op gebak

Klop het eiwit schuimig, roer er 100 gram poedersuiker en wat citroensap door. Bestrijk er je koekjes, cake of donuts mee.

4. Shake it! Eiwit verwerken in een cocktail, dat doe je zo

Wist je dat je voor heel wat cocktails eiwitten nodig hebt? Om er enkele te noemen: Whisky sour, Pisco sour, Gin Fizz… Het eiwit zorgt voor een lekker romig laagje. Onze cocktail met kriekbier moet je geproefd hebben. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

5. Gebruik je overschotje eiwit als ‘lijm’

Ga je brood bakken en wil je dat de maan- of sesamzaadjes goed op je brood blijven hangen? Bestrijk je brood met wat losgeklopt eiwit voor je er de zaadjes over strooit. Een restje eiwit is ook handig als je groenten, vis of vlees gaat paneren of vis in een zoutkorst wil bereiden.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, afhaalpunten tot automaten: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ken jij nog lekkere recepten met eiwitten?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto met #lekkervanbijons. Heb je ook nog andere tips om eiwitten te verwerken? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.