Stoofpotje van varkensschenkel met gratin van koolrabi en zoete aardappel

Hoofdgerecht
Stoofpotjes
Varken voor alle vorken
Vergeten groenten
4
180

Voor het stoofpotje:

  • 4 varkensschenkels van ± 150 g/stuk
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • ½ liter witte wijn
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 takje citroentijm
  • 1 laurierblad
  • 1 el venkelzaad
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 1 takje selder, in kleine blokjes
  • 2,5 dl bruine fond (kant-en-klaar)
  • 2,5 dl passata van tomaten
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 handvol peterselie, fijngesneden

Voor de gratin:

  • 2 zoete aardappels
  • 1 koolrabi
  • 3 grote, vastkokende aardappelen
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2,5 dl room
  • 2,5 dl melk

Breng de schenkels op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Bak ze mooi goudbruin in een diepe pan met een scheutje olijfolie. Overgiet dan met een glas van de witte wijn en laat deze volledig weg koken. Haal de schenkels uit de pan en hou ze even apart. Fruit in dezelfde pan de ui glazig met de tijm, laurier en venkelzaad. Voeg dan de wortel en selder toe, samen met de schenkels. Overgiet met de fond, de passata van tomaten en de rest van de wijn. Laat 1 uur zachtjes sudderen.

Bereid intussen de gratin. Snijd de geschilde zoete aardappels, koolrabi en aardappelen in plakjes van 3 mm. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline. Schik alle groenten dakpansgewijs in een grote ovenschaal en breng goed op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de knoflook. Overgiet met de room en de melk. Zet ± 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Bestrooi de schenkels net voor het serveren met geraspte citroenschil en peterselie.

Serveer met een fris slaatje van 2 fijngesneden stronkjes witloof en 2 bosjes waterkers, met een eenvoudige vinaigrette van 4 el olijfolie, 1 el citroensap, peper en zout.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.