Kaasplank met chutney en platbrood

Varia
Dagelijkse kost
4
160
  • kazen naar keuze voor de kaasplank

Voor de chutney:

  • 600 g pompoen (butternut)
  • 2 rode uien
  • 50 g gember
  • 2 tenen knoflook
  • 125 g blonde rozijnen
  • 3 eetlepels suiker
  • 150 ml azijn
  • 1 chilipeper
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • een snuif kurkuma
  • een snuif nootmuskaat
  • een snuif kaneelpoeder
  • een snuif komijnpoeder
  • een snuif gemalen venkelzaad
  • een snuif gemalen kardemom
  • olijfolie

Voor het platbrood:

  • 500 g zelfrijzende bloem + extra
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 2 dl lauw water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • sesamolie
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • grof zout

Afwerking:

Bij een goede kaaswinkel vind je een fantastisch aanbod van Belgische kazen.

Voorbereiding:

Haal de kaas tijdig uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.

Chutney:

Pel de uien en snipper ze fijn. Rasp de gember en de knoflook. Hak de chilipeper fijn.

TIP: Als je het wat minder pikant wilt, voeg je het pepertje zonder zaadjes toe.

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en stoof de uien. Doe er gember, knoflook en chilipeper bij.
Doe de pompoen in de pan en kruid flink met steranijs, kurkuma, nootmuskaat, kaneel, mosterdzaad, komijn, venkelzaad en kardemom.
Voeg er rozijnen, suiker en azijn aan toe en zet een deksel schuin op de pan. Laat alles op een zacht vuur garen en inkoken.

Schep de chutney in potten en laat volledig afkoelen. Net als confituur kun je hem lang bewaren in de koelkast.

Platbrood:

Meng de bloem met grof zout en sesamzaad.
Doe er water, bakpoeder, olijfolie en enkele druppels sesamolie bij en kneed met de keukenmachine.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg door de bloem en bol het op. Snijd kleine stukken van het deeg en duw ze plat met je vingers.

Wrijf de broodjes in met een beetje sesam- of olijfolie en bak ze aan beide kanten in een hete grillpan op een hoog vuur.

Afwerking:

Serveer de kazen met het flatbread, wat noten, een beetje rucola en een lepel chutney.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.