Wat kookt de kok van een marineschip op missie?
En bovenop dat alles is er ook nog eens een saladbar.
“Klopt, de manschappen kunnen dagelijks rekenen op een 10-tal soorten groenten. Ik werk zoveel mogelijk met verse groenten, maar veel hangt af van de missie natuurlijk.”
En vergeet de bakker niet.
“Absoluut, samen bakken we elke dag vers brood: wit, bruin, volkoren, we maken het allemaal. Op zondag zijn er, natuurlijk, verse pistolets. Op de andere dagen maken we onder andere koffiekoeken en kramiek.”
Je zegt dat jullie samen bakken?
“We werken altijd als team. De bakker helpt in de keuken en omgekeerd. De stewards helpen in het magazijn enzovoort. We hebben elkaar echt nodig. We zijn trouwens een gemengd team met mannen en vrouwen; Franstaligen en Nederlandstaligen.”
Wat neem je sowieso mee uit België?
“Wat we altijd meenemen van thuis is gehakt en varkensvlees, dat is elders niet altijd te vinden of de kwaliteit is twijfelachtig. In België is het makkelijker om in te kopen, omdat alles voorhanden is. In het buitenland is dat niet zo vanzelfsprekend. Daar kopen we in de lokale markten en supermarkten.”
Het zorgt ongetwijfeld voor straffe taferelen als je inkopen doet voor een gans schip?
“Wees daar maar zeker van. Overal waar we op missie gaan, probeer ik goede contacten te leggen. Dan gebeurt het al eens dat je in Benin toekomt en een visser mijn naam vanop de kaai begint te roepen in de hoop opnieuw zaken te kunnen doen (lacht). Erger is het als verkopers beginnen te vechten om aan je te kunnen verkopen, zoals me overkomen is op een markt in Mombassa.”
Oké, de aankopen zijn gedaan, het ruim zit vol, wat maak je klaar?
“Aan boord maken we echt alles klaar, van verse asperges tot rundstong en verse vis of krabben. Het menu hangt van verschillende factoren af, niet in het minst het budget. Voor alle maaltijden samen is dat ongeveer 9,5 euro per persoon per dag. Daarvan kopen we alles behalve frisdrank, dat betaalt iedereen zelf.”
Staat er iets speciaals op het menu als jullie op missie vertrekken?
“Dan serveren we mosselen. Dat is snel klaar en kunnen we goed voorbereiden, zodat we zo lang mogelijk afscheid kunnen nemen van onze geliefden.”
Wat heeft het meeste succes aan boord?
“Zonder twijfel, stoofvlees met frieten. Dat is echt een topper, en natuurlijk snijden we zelf onze frieten. Voor 180 man ja (lacht). Iedereen die beschikbaar is, behalve de officieren, komt dan helpen schillen. Het stoofvlees maken we, zoals het hoort, de dag voordien klaar, zodat die goed kan trekken.”
Hmm, lekker!
“Yép, en dat vinden niet alleen wij. Ambassadeurs in het buitenland vragen ons regelmatig om Belgische producten: chocolade, mosterd, en ook of we stoofvlees willen maken voor hen.”
Je job lijkt eigenlijk veel op die van een gewone kok?
“Niet helemaal, want aan boord ben je nooit enkel kok. Afhankelijk van de missie zijn er veel bijtaken, zoals assisteren bij helikopteroperaties op het dek, medische ondersteuning bieden aan de boorddokter en de bevoorrading op zee.”
Dan heb je ongetwijfeld stapels anekdotes.
“Oh, er zijn er veel, maar wat me nu te binnen schiet, is die keer dat ik in Kaapverdië een bak donkere Leffe geruild heb voor 300 kg verse vis.”