Vlaamse stoverij van varkenswangetjes

Zo maak je stoofvlees op z’n Vlaams

Wanneer je denkt aan de Vlaamse culinaire klassiekers dan mag stoofvlees absoluut niet ontbreken. Het is een echte klassieker met frietjes, maar evengoed met een frisse salade of gegrilde groenten. Geen wonder dat we het hele jaar door smullen van deze lekkernij! Tijd om wat meer te ontdekken over ons Vlaamse stoofvlees - en hoe je het klaarmaakt.

Eerst: een stoofvleesweetje

Wist je dat stoofvlees ontstaan is uit praktische overwegingen? Wij hebben nu een koelkast en diepvriezer om vers vlees te bewaren, maar vroeger moest men andere oplossingen zoeken. Daarom verwerkte men rundvlees in een stoverij om het iets langer te bewaren. Handig, en lekker! Lees hier meer over de oorsprong van onze Vlaamse culinaire klassiekers.

Klassieke Gentse stoverij

Hoe moet je stoofvlees maken?

  • Klassiek Vlaams stoofvlees wordt gemaakt met rundvlees, maar je kan ook varkens- of kalfsvlees gebruiken.
  • Ga voor vlees waar nog een beetje vet aan zit. Dit geeft veel meer smaak en wordt ook malser.
  • Gebruik in je stoofvlees een bruin bier dat niet te bitter smaakt zoals Petrus Oud Bruin, Liefmans Goudenband of donkere Leffe. Ook een fruitig bier (zoals Rodenbach) kan perfect.
  • De belangrijkste kruiden voor stoofvlees zijn peper, zout, tijm en laurier.
  • Naast de kruiding is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen zoet en zuur. De zoete smaak creëer je met stroop, bruine suiker of peperkoek, de scherpere toets door een boterham met mosterd of een beetje azijn toe te voegen.
  • Stoofvlees moet lang pruttelen, maar zeker niet koken. Vind hier meer tips om vlees te stoven.
  • Stoofvlees is een dag later nog lekkerder. Schep eerst de stukjes vlees uit de pot. Warm de saus op en voeg pas op het einde het vlees toe. Zo gaart het vlees niet te ver.
  • Maak je stoofvlees op-en-top Vlaams door te kiezen voor erkende traditionele streekproducten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar mosterd, stroop en peperkoek uit je regio. Smakelijk!

Bekijk ook de tips van chef Piet Huysentruyt voor perfect klaargemaakt stoofvlees.

Tip: wil je stoofvlees maken op z’n Vlaams, kies dan ook voor vlees van bij ons. In de winkel of bij de boer vind je trouwens altijd lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je stoofvlees. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Stoofvlees, da’s Vlaams culinair erfgoed!

Hou jij van die echte Vlaamse klassiekers in je keuken? Dan moet je zeker eens stoofvlees op z’n Vlaams maken. Vergeet niet om je foto’s en tips met ons te delen via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.