Ovengeroosterde lamsbout op groot wit presenteerbord met stukjes wortel, ui en knoflookbol. Rechtsboven staat een aardappeltortilla en een sauspotje met saus op basis van het braadvocht.

Lamsbout in de oven: zo houd je het sappig en mals

Lamsvlees is enorm veelzijdig en biedt je heel wat mogelijkheden op culinair vlak. In de dagelijkse keuken of als feestelijk gerecht: met lamsvlees kan het allemaal. Een van de populairste stukjes lamsvlees is de bout. Benieuwd hoe jij de sappigste lamsbout kan klaarmaken? Check snel onze tips en recepten.

Lekker lamsvlees van bij ons

Wil je graag lamsbout klaarmaken, kies dan voor lamsvlees van bij ons. Al sinds 1992 staat het Pastorale-keurmerk garant voor puur en lekker kwaliteitslamsvlees van eigen bodem. Het vlees wordt op een beperkt aantal verkooppunten aangeboden.

Lamsbout met of zonder been?

Lamsbout is te verkrijgen met en zonder been. Zonder been is het vlees makkelijker om te snijden en klaar te maken, maar verliest het ook een beetje van zijn malsheid. Daarnaast speelt ook de bereidingswijze mee. Wil je de lamsbout bijvoorbeeld klaarmaken op de barbecue, dan kies je best voor een bout met been.

Tip: is een volledige lamsbout voor jou te groot? Vraag bij je slager of Pastorale-verkooppunt naar een lamsboutsnede.

Groentestoofpotje met lamsbout

Tip om lamsbout met been te snijden:

Het been zit niet in de volledige bout, maar wel in het smalle gedeelte. Begin daarom plakjes van het vlees te snijden vanaf het dikke stuk terwijl je richting het been werkt.

Traag garen is de boodschap

Vlees bereiden is geen exacte wetenschap, en dat geldt ook voor lamsbout. Veel hangt af van jouw persoonlijke smaak. Toch kunnen we stellen dat de juiste gaartijd erg belangrijk is bij de bereiding van lamsbout. De ideale cuisson is rosé: dit betekent dat je de lamsbout best traag kunt garen op een lage temperatuur. Het vlees blijft zo ook lekker sappig en mals.

Maar wat houdt traag garen nu juist in? Best reken je per kilogram lamsvlees (zonder been) zo’n 35 à 40 minuten op 180° C. Wil je bijvoorbeeld 1,5 kg lamsvlees klaarmaken, dan mag dit 50 à 60 minuten in de oven. Gebruik je lamsbout met been? Reken dan per kilogram vlees 10 minuten extra gaartijd.

Tip: Gebruik een vleesthermometer om de gaartijd van de lamsbout optimaal te houden. Voor een stukje rosé vlees houd je een kerntemperatuur aan van 60° C. Mag de lamsbout voor jou iets harder gebakken zijn, houd dan een kerntemperatuur van 70 à 75° C aan.

Tip: Fan van lamsbout én van knoflook? Dan hebben we goed nieuws, want de combinatie van deze twee is hemels! Prik gaatjes in het lamsvlees en vul deze op met stukjes knoflook voor het braden, of smeer de lamsbout in met knoflooktenen die je eerst hebt gesmoord in olijfolie.

Koken met bioversies

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Ga jij lamsbout klaarmaken?

Hoe eet jij lamsbout het liefst? Ging jij aan de slag met Pastorale-lamsvlees? Of zijn er nog bereidingstips die we zeker moeten kennen of neem je graag smakelijke kiekjes van jouw gerechten met lamsvlees? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste (en lekkerste) culinaire nieuwtjes!