Surf en turf van zeeduivel en Vlaams ovengebakken spek

Breydel: blije varkens, buitengewone ham

Ham van Breydel heeft een buitengewone smaak. Die is mede te danken aan de varkens die in de onmiddellijke omgeving van het vleesverwerkend bedrijf in optimale omstandigheden worden gekweekt. Wij waren benieuwd naar hoe ze dat daar in Gavere precies aanpakken.

Ivan De Keyser, zaakvoerder van Breydel

Geloof in het eigen kunnen

“We positioneren onze Breydelproducten prijstechnisch iets boven het gemiddelde in de markt,” vertelt Ivan De Keyser, zaakvoerder van Breydel. Maar Ivan weet dat de meerwaarde ligt in de kwaliteit van zijn producten en de omgang met de varkens. “We hebben een duidelijk engagement voor mens, milieu en dier en stemmen ons productieproces hierop af. Wanneer mensen kiezen om een stukje vlees te eten, willen ze weten wat er op hun bord ligt. Binnen onze korte keten kunnen we elk stukje vlees toewijzen aan de juiste stal en alles een-op-een traceren. Dit is op onze schaal een uniek gegeven binnen onze sector!” Kwalitatief vlees op het bord begint bij een goede behandeling van de dieren.

Daar zit muziek in

Breydel werkt met enkele boeren die exclusief varkens voor hen kweken en waarvan de boerderij in de onmiddellijke omgeving van het vleesverwerkend bedrijf ligt. “Doordat Breydel enkel met lokale partners werkt, wordt de transporttijd minimaal gehouden. Het ganse proces van stal tot charcuterie situeert zich erg geconcentreerd (2 slachtingen per week) binnen een straal van 25 kilometer waardoor er heel wat minder kilometers worden afgelegd op de weg en er dus erg ecologisch gewerkt wordt.”

De beperkte afstanden zijn beter voor het milieu, maar ook de dieren varen er wel bij. Bij Breydel zijn ze er rotsvast van overtuigd dat de stress van de varkens beperkt wordt door de bijzondere aanpak. Dat is belangrijk, want varkens zijn echte groepsdieren. Krijgt een varken stress, worden in een mum van tijd de andere varkens aangestoken. In de vleesvarkensstallen van de Breydelvarkens weerklinkt twee keer drie uur per dag een vaste playlists van rustige muziek. Tijdens het transport en in de stal van het slachthuis wordt dezelfde muziek afgespeeld. Bij Breydel is men overtuigd van het heilzame effect van deze aanpak op de stress van de dieren.

Varkenskweker

Bovendien wordt veel aandacht besteed aan een gezonde voeding en wordt het medicijngebruik van de dieren tot een minimum beperkt. Het voeder bestaat uit een eigen stabiele samenstelling, 100% plantaardig met voornamelijk pure granen zoals tarwe, gerst, maïs aangevuld met een aantal vezel- en eiwitproducten.

Traditie en moderniteit gaan hand in hand

“We willen een voorbeeldrol opnemen. De combinatie van het traditionele ambacht met duurzame moderne technieken zorgt voor een hoogkwalitatieve smaak,” vertelt Ivan.

Zowel het Vlaams ovengebakken spek als de ham van Breydel zijn vandaag erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. Om zo’n mooie erkenning te krijgen moeten de producten aan een aantal heel strenge criteria voldoen. “Onze expertise is het resultaat van 40 jaar rijke familiegeschiedenis.” In het geval van Breydel worden de ham en het spek al sinds 1966 met hetzelfde recept, op ambachtelijke wijze bereid. In Gavere en omstreken maar ook ver daarbuiten zijn de beroemde hammen en het spek een vaste waarde in heel wat huishoudens. Zeker de moeite om eens te proberen dus!

Wat is jouw favoriete ham van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Beeldmateriaal © Breydel

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.