Cote à l'os

De sappigste côte à l’os klaarmaken

Net zoals de entrecote komt ook de côte à l’os uit het rugstuk van een rund. Het grote verschil is dat aan de côte à l’os nog een stuk rib vastzit, wat voor extra veel smaak zorgt bij het bakken. Bovendien is de côte à l’os dooraderd met vet zodat dit stukje vlees lekker sappig is. Met onze tips zal jij gegarandeerd de lekkerste côte à l’os klaarmaken!

Côte à los bakken in de oven, in de pan of op de bbq

Wil je côte à l’os klaarmaken en kan je nog wat tips gebruiken? Wij helpen je op weg!

Côte à l’os bakken in de pan

 • Haal het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast. Zo komt het rustig op kamertemperatuur en kan het vocht opdrogen, waardoor de côte à l’os mooier bruint. Tip: Je kan het vlees ook droogdeppen met keukenpapier.
 • Gebruik een pan met dikke bodem, zo verspreidt de warmte zich gelijkmatiger. Zorg dat de pan niet veel groter is dan je côte à l’os, anders kan de vetstof rondom het vlees aanbranden. Tip: Gebruik een grillpan om het typische streepjespatroon te maken.
 • Verhit de pan op een hoog vuur. Laat er een klontje boter in smelten en zet het vuur terug lager, nog voordat de boter bruin wordt. Tip: je kan ook eerst de côte à l’os bakken op de vetrand. Zo smelt het vet en hoef je geen extra vetstof te gebruiken.
 • Schroei de côte à l’os aan elke kant dicht, zo’n 2 minuten per kant. Let op dat je bij het omdraaien niet in het vlees prikt, want dan lopen de (smakelijke) sappen eruit.
 • Heeft de côte à l’os een mooi bruin korstje? Gaar hem verder op een laag vuur tot je de juiste cuisson hebt.
 • Na het bakken laat je de côte à l’os best 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo keren de sappen terug in het vlees en wordt het lekker mals. De folie hoeft niet strak aan te sluiten: de côte à l’os mag niet verslappen door de condens.
Cote à l'os

Côte à l’os op de bbq

 • Zorg dat de kolen goed op temperatuur zijn voordat je de côte à l’os op de bbq legt.
 • Schroei het vlees aan beide zijden dicht en laat het daarna nog 15 minuten rustig verder garen aan de zijkant van het rooster.
 • Laat de côte à l’os nog 15 minuten rusten onder zilverpapier.
 • Snijd het vlees in dunne reepjes en serveer op een snijplank. Zo kunnen je gasten makkelijk zichzelf bedienen.

Marineertip: voor extra smaak en sappigheid kan je de côte à l’os marineren. Een marinade maken voor côte à l’os kan heel simpel op basis van olie en verse of gedroogde kruiden. Zout voeg je best toe na het bakken, anders kan het vlees uitdrogen. Een marinade maken kan o.a. met look, tijm, rozemarijn en peperkorrels. Leg de côte à l’os een dag op voorhand in de marinade, afgedekt in de koelkast.

Probeer zeker ons recept voor côte à l’os met gegrilde groenten.

Côte à l’os in de oven klaarmaken

 • Côte à l’os klaarmaken in de oven begint op dezelfde manier als in de pan. Haal het vlees op tijd uit de koelkast en schroei de twee kanten kort dicht in de pan. Verwarm intussen de oven op 160°.
 • Leg de côte à l’os in een schaal en laat hem 20 minuten garen in de oven.
 • Ook hier is het essentieel om de côte à l’os na het bakken zo’n 15 minuten te laten rusten onder aluminiumfolie.

Hoe lang moet een côte à l’os bakken?

Hoe lang een côte à l’os moet bakken, hangt af van de dikte van het vlees. Je kan de gaarheid testen door in het midden op het vlees te drukken. Vergelijk dit gevoel met het stukje tussen je duim en wijsvinger wanneer je een vuist maakt. Voelt de côte à l’os als een ontspannen vuist? Dan is hij bleu gebakken. Voelt hij als een lichtgespannen vuist?  Dan is het vlees saignant. Of voelt het juist aan als een opgespannen vuist? Dan is de côte à l’os bien cuit.

Tip: ga eens aan de slag met hoeve- en bioproducten

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Hoe eet jij jouw côte à l’os het liefst? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.