Kabeljauw op Vlaamse wijze

Kabeljauw klaarmaken: onmisbare tips en recepten

Een lekker stukje vis, dat smaakt altijd. Vooral kabeljauw is enorm populair en kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. Ben jij fan van kabeljauw op je bord? Dan kennen wij nog vissen die zeker ook bij jou in de smaak zullen vallen.

Niet alleen kabeljauw is wauw: maak kennis met lokale alternatieven

Kabeljauw is natuurlijk erg lekker, maar ook de andere vissen die worden opgevist door onze vissers zijn dat evenzeer! Ken je bijvoorbeeld de zeebarbeel al? Of de schelvis? Deze vissoorten leven allebei in de Noordzee en vormen het perfecte alternatief voor kabeljauw. In de oven, gebakken in de pan, gestoomd of gegrild… Het kan allemaal. Zet dus zeker een keertje schelvis op het menu of ga aan de slag met zeebarbeel! Wil je nog meer alternatieven voor kabeljauw? Check dan onze seizoenskalender voor de lekkerste vissen van bij ons.

Gepofte aardappel met wintergroenten en schelvis

Kabeljauw klaarmaken? Deze bereidingstips kan je op elke vissoort toepassen

Kabeljauw kan je op diverse manieren klaarmaken. Denk bvb. aan kabeljauw in de oven, een lekker stukje kabeljauwfilet in de pan, gepocheerd, gestoomd… Dit zijn de meest populaire bereidingswijzen die je ook kan toepassen op andere vissoorten:

Vis bakken

Vis bakken in de pan is heel simpel, als je maar rekening houdt met een paar regels. Koop de vis bvb. zo vers mogelijk, dep hem droog voor het bakken en gebruik een pan die net groot genoeg is zodat de boter niet aanbrandt. Meer tips vind je op onze pagina over vis bakken.

Vis in de oven

Aan vis in de oven heb je weinig werk. Of je nu kabeljauw maakt of een andere vissoort, de oven doet het meeste werk voor je! Klik hier en lees onze tips voor het beste resultaat.

Kabeljauw op Vlaamse wijze

Vis stomen

Vis stomen, da’s lekker én gezond. Je hoeft immers geen vetstof te gebruiken en de natuurlijke smaak van de vis wordt beter behouden. Hoe je het beste te werk gaat lees je op deze pagina over vis stomen.

Vis grillen

Het is niet altijd even makkelijk om vis te grillen. Hij valt uit elkaar in de pan, blijft kleven aan het barbecuerooster… Daarom zetten we enkele tips op een rijtje waarmee vis grillen élke keer lukt!

Vis pocheren

De zachte structuur, de verfijnde smaak… Gepocheerde vis is een heuse traktatie! Ook hier zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo mag de vloeistof waarin je de vis pocheert niet koken en moet het vel aan de vis blijven als beschermlaagje. Meer weten? Check onze pagina over vis pocheren.

Vis stoven

Tot slot kan je ook vis stoven. En geef toe, wat is er hartverwarmender dan een heerlijk stoofpotje? Vis stoven is eigenlijk een combinatie van bakken en smoren. Hoe je het juist doet? Dat ontdek je op deze pagina met tips om vis te stoven.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in deze gerechten met kabeljauw gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je je ingrediënten liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Vis, vis, vis… Zoveel lekkers dat er is!

Wil je wat vaker gerechten met vis op tafel zetten? Die hoef je niet zelf uit te vissen. Op onze pagina over vis vind je de lekkerste visgerechten voor kids, heel wat seizoensrecepten en allerlei tips om vis klaar te maken; van kabeljauw tot de lekkerste vissen uit de Noordzee!

Hou ons op de hoogte van je kookavonturen via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest om zelf onze laatste nieuwtjes te ontvangen.