Heek met kruidenkorst en puree van venkel

Heek, zet ‘m ook eens op je menu deze week!

Op zoek naar een stukje vis dat werkelijk iedereen zal appreciëren? Dan is heek jouw keuze. Heb je nog nooit ‘m geproefd? Tijd om dit visje van bij ons eens op je menu te zetten! Van eenvoudig tot culinair: we selecteerden voor jou onze beste recepten met heek.

4 visserswijsheden over heek

  • In vissersmiddens wordt heek ook wel eens mooie meid genoemd. Een knipoog van onze Belgische vissers, want heek heeft de prijs voor moeders mooiste zeker niet gewonnen. Voor de goede looks moet je ‘m dus niet kopen, voor de heerlijke smaak zoveel te meer!
  • Heek komt voor in heel Europa, van de Noorse kusten tot aan de Middellandse Zee. Zeker in Frankrijk en Spanje is deze vis een echte lekkernij. Kies van augustus tot december voor heek, dan ben je zeker dat de aanvoer en smaak uit onze Noordzee opperbest is.
  • Het witte visvlees is zeer smakelijk, eerder zacht en valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar wordt steviger tijdens de bereiding.
  • Heek is een heel goed alternatief voor kabeljauw.

Hoe heek bereiden?

Heek is ideaal om te bakken, te verwerken in een ovenschotel, te stomen of à la plancha te bereiden.

Heek bakken

In de pan, puur en eenvoudig: een stukje gebakken heek smaakt altijd! Verhit boter of olie in een pan op een middelhoog vuur en bak de heekfilets 2 à 3 minuten op de kant met vel. Draai om en bak nog 1 minuut op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout.

Ben je nog niet zo ervaren in de keuken? Met onze basistips leer je vis bakken volgens de regels van de kunst.

Heek uit de oven

Of we een recept voor heek uit de oven hebben? Zeker! Vis in de oven klaarmaken is makkelijk en snel. Leg heekfilets of de heek in z’n geheel in een ingevette ovenschotel en laat de oven het werk doen. Of verwerk de filets in een ovenschotel met seizoensgroenten naar keuze. Onze favorieten: heek met kruidenkorst en puree van venkel, heek met een bolognese van witte bonen en heek Rivièra.

Heek stomen

Je kan heekfilets stomen in de stoomoven of een stoommandje. In onze tips ontdek je dat vis stomen gezond én lekker is. Een culinair toppertje, deze heek met groene algen.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Biologische vis is minder makkelijk te vinden. Het is geen wilde vis, maar vis die in specifieke en gecontroleerde omstandigheden gekweekt wordt. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Heb jij nog tips of een lekker heek recept?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!