Gratin van pastinaak en aardappelen

Broodje kaas
4
60
  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram pastinaak
  • 2 tomaten
  • 2,5 dl room
  • 5 dl melk
  • 1 teentje look
  • 80 gram gemalen kaas
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • braadboter
  • tijm
Wanneer de gratin te snel bruin wordt, bedek hem dan met aluminiumfolie. Wanneer de gratin licht blijft, verhoog de temperatuur van de oven dan naar het einde toe.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de room samen met de melk in een kookpot. Doe er een teentje fijngehakte look en een takje tijm bij. Laat even trekken op een zacht vuurtje.

Schil de aardappelen en de pastinaak. Snij beide groenten in dunne plakjes. En snij ook de tomaten in dunne plakjes.

Wrijf de ovenschotel in met boter. Leg de pastinaak en aardappel afwisselend en dakpansgewijs in de ovenschaal. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Leg als bovenste laag de tomatenschijfjes en overgiet het roommengsel. De pastinaak en aardappelen mogen net onderstaan.
Zet de ovenschotel 45 min in de oven. Haal de ovenschotel na 30 min uit de oven en strooi er de geraspte kaas over.

Steek de ovenschaal terug in de oven en laat nog 15 minuten verder garen tot er een goudbruin korstje is. Let op : hoe dikker de schijfjes, hoe langer de gratin in de oven moet staan. Controleer de gaarheid van de aardappelen en de pastinaak door er eens door te prikken met een mes of vork.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.