Charlotte russe met pruimen en lange vingers

Dessert
Type
Thema
Number of persons
Aantal personen

12

Preparation time
Bereidingstijd

40

Charlotte Russe is een klassiek, Frans dessert met 'lange vingers', afgewerkt met vers fruit. In onze versie schitteren Belgische pruimen.

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 2 eigelen
  • 100 g fijne griessuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el maizena
  • 3 ml water
  • 350 ml melk
  • 10 g bloem
  • 115 g ongezouten boter
  • 230 g platte kaas
  • 450 ml room

 

  • 200 g rode pruimen
  • 1 el suiker
  • 80 à 90 lange vingers

Voor de afwerking

  • 200 g pruimen, allerlei soorten
  • 100 g geschaafde amandelen

Recept

Maak de vulling:

Laat het blaadje gelatine weken in een kommetje lauw water.

Klop de eigelen en de suiker op tot een ruban.
Neem een ander kommetje en meng er maïzena en water in. Voeg het maïzena papje bij de ruban en klop verder.

Zet een potje op het vuur met de melk en de bloem en warm op. Warm op onder voortdurend roeren, laat niet koken.

Giet de warme melk daarna beetje bij beetje bij de eigelen en meng goed.

Giet het beslag opnieuw in de pan en warm het geheel opnieuw op, onder voortdurend roeren. Dit doe je het best met een spatel over de bodem, gedurende 4 à 5 minuten.

Haal van het vuur en roer de boter erdoor. Meng goed tot de boter is gesmolten.

Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze onder het beslag. Laat de pudding afkoelen.

Eens afgekoeld, roer je de platte kaas eronder en meng je tot een homogene massa.

Klop de room op en schep hem onder de pudding. Klop gedurende 4 à 5 minuten op high speed tot je zachte pieken krijgt.

Neem de 200 g rode pruimen en mix ze samen met de suiker tot een fijne puree.

Stel de taart samen:

Neem een springvorm. Bekleed de onderkant met een vel bakpapier en schik er dan de buitenste laag lange vingers in tegen de rand, dit doe je best met z’n twee. Leg ook lange vingers op de taartbodem.

Schep een laag pudding in de springvorm. Dip enkele lange vingers in de pruimenpuree, schik ze op de pudding en voeg weer een laag pudding toe. Herhaal dit tot alles op is en eindig met een laag pudding.

Zet de cake in de ijskast gedurende ongeveer 8 uur (liefst niet veel langer, zo worden de koekjes niet te wak).

Afwerking:

Rooster de amandelen goudbruin en snijd de rest van de pruimen in partjes of in de helft.

Haal de taart voorzichtig uit de vorm en werk af met stukjes pruim en geroosterde amandelen.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.