Zo maak je de lekkerste kaasfondue met kazen van bij ons

Zo maak je de lekkerste kaasfondue met kazen van bij ons

Enkele kazen, een fonduepan, bijgerechten om te dippen en fijn gezelschap. Da’s alles wat je nodig hebt voor een gezellige kaasfondue. Wie dacht dat kaasfonduen enkel met Zwitserse kazen kan? Ho maar! Met deze tips en recepten leer je kaasfondue maken met kazen van eigen bodem.

Kaasfondue maken: tips voor het beste resultaat

Welke kaas gebruiken voor kaasfondue? Wat eet je erbij? Kaasfondue zonder alcohol, kan dat? Hoe je kaasfondue maakt volgens de regels van de kunst ontdek je in deze tips.

Kaasfondue met kazen van bij ons

Wat heb je nodig voor kaasfondue?

Bij kaasfondue wordt een speciale fonduepan (caquelon) gebruikt. Heb je dat niet in huis? Je kan ook kaasfondue maken in een steelpan. Plaats de pan op een warmhoudplaat op tafel, zodat het kaasmengsel smeuïg en warm blijft.

Welke kaas voor kaasfondue?

Het belangrijkste ingrediënt voor een lekkere kaasfondue is natuurlijk kaas. Hoeveel kaas voor kaasfondue? Reken op 200 g kaas per persoon en zorg dat de verhoudingen kloppen: de helft harde kaas, een kwart oude kaas en een kwart schimmelkaas. Ons kaasoverzicht helpt je bij je keuze.

Onze suggestie: gebruik een harde smeltkaas zoals Nazareth, 100 g. 50 g Brugge Oud: kan perfect vervangen worden door een andere pittige oude kaas zoals Brokkeloud Roeselare, ambachtelijk gemaakt door kaasboerderij ‘t Groendal in Rumbeke. 50 g Pas de Bleu: biologische schimmelkaas gemaakt door Het Hinkelspel in Gent.

Hoe kaasfondue maken?

  • Smeer de fonduepan in met geplette look voor extra smaak. Rasp de kazen en meng ze onder de schimmelkaas die je in de fonduepan al hebt fijngeprakt.
  • Voeg droge witte wijn toe, ongeveer een derde van je kaashoeveelheid. Bier is een prima alternatief voor wijn. Bind de massa eventueel met maïzena of bloem, aangelengd met wat water.
  • Warm op een goed vuurtje en blijf roeren. Als er blaasjes verschijnen zet je het vuurtje zachter tot je een smeuïge homogene massa krijgt. Kruid af met peper of nootmuskaat, naar eigen voorkeur. Zo, klaar om te serveren!

Tip: geef je kaasfondue een extra smaaktoets en voeg fijngesneden bieslook, lente-ui of fijne hamblokjes aan het kaasmengsel toe.

Hoe kaasfondue maken zonder alcohol?

Plan je een kaasfondue met kinderen of drink je geen alcohol? Je kunt de wijn ook perfect vervangen door een lichte bouillon of melk.

Welke bijgerechten bij kaasfondue?

Wat kun je eten bij kaasfondue? Brood hoort erbij zoals bier bij een café! Wit of donker brood, ciabatta of stokbrood… aan jou de keuze. Serveertip: giet je kaasmengsel in een uitgehold hard brood en gebruik dat als dipkom. En kaasfondue met vlees? Gehakballetjes of stukjes steak met een kaaslaagje erover smaken fantastisch. En aardappeltjes of groentjes gedipt in gesmolten kaas… za-lig!

Voor alles wat lekker is om in een kaasfondue te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt. Keiemtaler van ’t Dischhof, ’t Pikantje van De Moerenaar of Dankaart van Hoeve Het Houtland… stuk voor stuk kazen die verbazen.

Welke groenten bij kaasfondue?

Bij kaasfondue past een groene salade (rucola, krulandijvie, veldsla… met wat noten eronder gemengd) of knapperig witloof met een frisse vinaigrette… Rauwe wortelstaafjes, kerstomaatjes, selderstengels of stukjes venkel, paprika, komkommer, broccoli- of bloemkoolroosjes (vooraf even blancheren zodat ze beetgaar zijn) zijn ideaal om te dippen in kaasfondue. Of gebakken champignons, pastinaak, sneetjes aubergine, courgette… Alles kan, alles mag. Groenten van bij ons, uit het seizoen: beter vind je niet.

Ga je zelf kaasfondue maken?

Laat het ons zeker weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wat is jouw lekkerste kaasfondue recept? Ken je nog tips voor kaasfondue? We horen het graag! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.