Kaasfondue met 'Kazen van bij ons'

Varia
4
  • 200 g Nazareth
  • 200 g zachte abdijkaas (bv. Passendale of Père Joseph)
  • 200 g pittige kaas (bv. Wynendale of Herve)
  • 3 dl tarwebier
  • een scheutje appeljenever
  • 1 teentje look
  • 1 el zetmeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 1 pak broodstengels
  • 160 g gedroogde ham in flinterdunne plakjes
Voor kaasfondue gebruik je 150 gram kaas per persoon. In dit recept zorgt de Nazarethkaas met zijn goede smelteigenschap voor de basis van de fondue. Een zachte roomkaas geeft het wat diepte. Als je liever geen pittige kaas toevoegt, gebruik dan 300 gram van elk. Voor 600 gram kaas heb je steeds 3 dl vocht nodig.

Strijk een zware pan in met een teentje look. Doe er 2,5 dl bier bij en houd de rest bij voor later. Warm het bier op en snijd intussen alle kazen in stukjes.

Doe ongeveer een derde van de kaas in het warme bier. Vocht en vet zijn vijanden in de keuken. Het geheel gaat onvermijdelijk schiften. Dit kan je voorkomen door het zetmeel in het resterende bier op te lossen en dit door de kaas in de pan te roeren. Het zetmeel zorgt voor een eerste binding. Dan kan je de rest van de kaas toevoegen en langzaam laten smelten. Als je de fondue te snel verhit, krijg je een echt rubberachtig resultaat.

Breng de fondue op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een scheutje appeljenever.

Wikkel telkens een half plakje gedroogde ham rond een broodstengel en gebruik deze om in de kaas te soppen.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief