Kaasschotel op marmeren keukenblad. Verschillende Belgische kazen liggen op houten planken met brood, noten, radijzen en chutney erbij.

Kaas serveren: de 5 meest gemaakte fouten… en hoe jij ze vermijdt

Waarop moet je letten als je kaas serveert, bewaart of snijdt? En de korst: mag je die nu opeten of niet? Dankzij deze tips en trucs geniet je nog meer van je favoriete Belgische kazen.

Deze 5 fouten maken we bij het serveren van kaas

Kaas serveren is geen exacte wetenschap. Toch bestaan er enkele vuistregels waar je best rekening mee houdt.

De kaas te koud opdienen

De klassieke fout is dat we onze kaas te koud serveren. Breng kaas een halfuur tot een uur op kamertemperatuur voor je ‘m eet. Zo komt de smaak het best tot zijn recht.

Kaas verkeerd bewaren

Wanneer kaas bij een te lage temperatuur wordt bewaard, kunnen heel wat waardevolle smaakstoffen verloren gaan. Kaas bewaren doe je best op de minst koele plek van je koelkast: de groentelade. Met onze tips leer je kaas bewaren als een pro

Te veel/te weinig kaassoorten bij een kaasschotel

Voor een kaasschotel doorloop je best verschillende kaasfamilies en mag je gerust tot 6 à 7 soorten kaas gaan. Zo krijg je een boeiende smaakervaring. Zo’n 200 à 250 g per persoon is meer dan voldoende. Voor een dessert beperk je de plank best tot zo’n 100 g per persoon en 3 à 4 soorten kaas. Je vindt hier nog meer tips voor de perfecte kaasschotel.

Kaasschotel op marmeren keukenblad. Verschillende Belgische kazen liggen op houten planken met brood, noten, radijzen en chutney erbij.

Kaas snijden met het foute snijmateriaal

De lopende kazen serveer je met een lepeltje. Witschimmelkazen en roodbacteriekazen snijd je best met een kartelmes. Zo blijft er niets plakken. Voor de vaste en harde kazen neem je een plat mes, de blauwgeaderde kazen en geitenkaas snijd je het best met een draadmes. Zo gaat het mooi recht. Snijd altijd naar het midden, zo krijg je de gehele structuur mee.

De kaaskorst: opeten of niet?

De gemiddelde Belg eet nauwelijks tot nooit de korst van zijn kaas op. In de korst zit dikwijls net de meeste smaak. De meeste zachte kazen zoals bijvoorbeeld Brugge Blomme en Fleur de Fagne hebben een eetbare korst. Ook van blauwe schimmelkazen mag je de korst opeten. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snijd je ze het best weg. De korst van de meeste harde en halfharde kazen is niet eetbaar. Het dunne en plasticachtige buitenlaagje beschermt de kazen tegen uitdroging en bederf. Bij de halfharde kaas Passendale Classic mag je de natuurlijke korst dan weer wel opeten. Bij twijfel raadpleeg de verpakking of je kaashandelaar.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je kaas rechtstreeks bij een hoeve of buurderij in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Wat zijn jouw favoriete kazen van bij ons?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!