Latte

Zelf latte maken voor het perfecte me-time-moment

Melk- en zuivelproducten zijn enorm veelzijdig. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds: je kan er op elk moment van de dag van genieten. Een latte kan perfect zo’n genietmomentje zijn. Mag jouw me-time wel wat extra hebben? Je kan ook verschillende variaties op latte maken zoals pumpkin spice latte of iced latte.

Hoe moet je caffè latte maken?

Een latte (of caffè latte op z’n Italiaans) is een combinatie van koffie en veel melk. Omdat er flink wat melk in zit is een latte lekker mild en romig. Maar hoe kan je nu zelf zo’n latte maken? En wat heb je allemaal nodig?

Melkkan

Ingrediënten voor 2 latte’s

  • 400 ml koffie. De traditionele latte wordt gemaakt met espresso, maar gewone koffie kan ook perfect. Je mag hem dan wel extra sterk maken.
  • 250 ml melk. Best gebruik je volle melk, want die zorgt voor een romige smaak.

Bereidingswijze

  • Warm de melk op in een steelpannetje en klop ze schuimig met een garde. Heb je een melkopschuimer, dan kan je die gebruiken.
  • Doe de koffie in een tas of glas en giet hier de warme melk bij. Houd het schuim tegen met een grote lepel zodat het achterblijft in het pannetje en schep dit als laatste apart op je latte. Klaar!

Tip: Geen garde of melkopschuimer bij de hand? Doe de melk koud in een pot met deksel (bv. een confituurpot) en schud een minuut lang zodat er veel schuim op komt. Zet de melk daarna in de microgolfoven op de hoogste stand tot het schuim helemaal bovenop de melk komt te liggen. Zo’n 30 seconden is voldoende; de melk mag niet koken.

Caffè latte

Een latte met extra verwennerij

Latte-time, da’s me-time! Wie zichzelf extra in de watten wil leggen kan zijn caffè latte afwerken met deze smaakmakers:

  • Simpel maar oh-zo-lekker: werk je latte af door cacaopoeder over het melkschuim te strooien.
  • Er zijn verschillende soorten siroop om je latte te pimpen. Denk aan vanille, caramel, hazelnoot… Voeg deze toe aan je latte voordat je het schuim erop schept.
  • Al gehoord van pumpkin spice latte? Zeker in de herfstmaanden is dit een echte topper. Je kan makkelijk zelf het pumpkin spice-kruidenmengsel maken door kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat te mengen. Ook pompoenpuree mag niet ontbreken in deze latte. Bekijk hier het volledige recept om pumpkin spice latte te maken.
  • Ook in de zomer kan je genieten van een lekkere latte, meer bepaald van een iced latte. Vul eerst een glas met ijsblokjes en giet hier afgekoelde koffie en koude melk over. Wil je een schuimige iced latte maken, dan kan je een melkopschuimer of shaker gebruiken.

Tip: Maak je latte met een lokale (gebrande) koffie. Vind hier allemaal koffies die erkend zijn als traditioneel streekproduct. Wil je graag hoevemelk gebruiken? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt. Alle ingrediënten voor een latte bestaan trouwens ook in een bioversie.

Nog meer heerlijke melkdranken

Fan van zuivelproducten, maar drink je liever geen koffie voor het slapengaan? Wij sommen voor jou 5 slaapmutsjes met melk op.

Of wat dacht je van een zalig frisse milkshake? In ons artikel over milkshake maken ontdek je hoe je thuis de perfecte romige milkshake maakt — ook zonder blender.

Tot slot is er ook nog de klassieker onder de melkdranken: chocolademelk. Voegde jij ooit al marshmallows, roze zuurstokken of cayennepeper toe aan je chocomelk? Nee? Lees dan zeker onze tips om je chocolademelk te pimpen.

Laat die latte’s maar komen!

Hoe drink jij jouw caffè latte het liefst? Of zijn er nog melkdranken die we zeker moeten kennen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons en #melkmoment.

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.