Waarom lege calorieën vermijden?

Waarom lege calorieën vermijden?

Hollywood wil je doen geloven dat calories bad zijn, maar dat slaat nergens op. Je kan niet zonder calorieën. Calorieën geven energie om te spelen met de kinderen, om in de tuin te werken en zelfs om tv te kijken. Je hebt ze nodig om je fit te voelen en alles te doen waar je zin in hebt. Calorieën vermijden is dus onzin, maar niet elke calorie is gelijk. Wat zijn lege calorieën en waarom laat je ze beter links liggen?

Kies volle calorieën

Voedingsmiddelen met ‘volle’ calorieën zijn goed voor je gezondheid én voor je gewicht. Ze geven niet alleen energie, maar leveren ook vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Kortom, essentiële voedingsstoffen.

Voeding met lege calorieën doet net het omgekeerde. Het levert energie, maar niet meer dan dat. En omdat het weinig voedingsvezels bevat, neemt je lichaam de energie sneller op. Je krijgt dus snel terug honger. Wie kan er dan weerstaan aan een suikerrijke snack?

Van voedingsmiddelen met lege calorieën verdik je sneller en voor je gezondheid doen ze niets. Daarom kan je lege calorieën beter vermijden. 

Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdranken, alcohol, snoepgoed en fastfoodproducten brengen lege calorieën aan in de vorm van vet, suiker en alcohol. 

Goede calorieën uit fruit, groenten en volkoren

In onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volkorenproducten zitten de betere ‘volle’ calorieën. Je lichaam krijgt de vitaminen en mineralen die het nodig heeft. De vezels zorgen voor een betere energieverdeling. Je lichaam verbrandt de calorieën trager, zodat je langer een voldaan gevoel hebt, en geen zin krijgt om de koekjeskast te overvallen.  

Een witte boterham levert bijvoorbeeld ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën als een volkorenboterham. Maar een volkorenboterham levert essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels die je langer op de been houden.  

Hoeveel calorieën per dag?

Calorieën leveren de energie voor al je activiteiten. Mannen met een zittend beroep hebben 2500 calorieën per dag nodig. Vrouwen in dezelfde situatie hebben genoeg aan 2000 calorieën per dag.

Voor je calorieën gaat tellen moet je weten dat ook leeftijd, lichaamsgewicht en beweging een rol spelen. Doe je veel aan sport of heb je een heel actieve job dan verbruik je extra calorieën.

Trouwens, wist je dat je lichaam ook in rust energie verbruikt? Om te rusten heb je dus ook calorieën nodig. Omgekeerd, wie veel lichaamsbeweging heeft verbrandt niet alleen meer calorieën maar bouwt ook spiermassa op. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt, ook in rust. 

Zijn er calorieën waarvan je afvalt?

Al gehoord van een negatieve calorie? Sommigen beweren dat bepaalde voeding calorieën bevat waarvan de verbranding meer energie kost dan oplevert. De netto-energieaanlevering zou dus negatief zijn. Anders gezegd, je zou ervan afvallen.

No way, negatieve calorieën bestaan niet. De energie die je lichaam nodig heeft om een calorie te verbranden is altijd kleiner dan de energie die het oplevert. Logisch ook, energie opdoen is net de bedoeling van eten. 

Hoe dan wel afvallen? Een gezonde evenwichtige voeding en lichaamsbeweging hebben wel een positief effect op je gewicht én je gezondheid.

Wil je lege calorieën vermijden en volop energie tanken? Proef dan deze heerlijke seizoensrecepten van bij ons. 

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.