Minder suiker op je bord in 4 stappen

Minder suiker op je bord in 4 stappen

Suiker is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Natuurlijke suikers vinden we onder andere in fruit en melk. Ze maken deel uit van een gezonde voeding. In verwerkte producten zoals frisdrank en gebak vinden we toegevoegde suikers. (On)gezonde suikers bestaan niet: wat en hoe je eet bepaalt of iets gezond is of niet. Suiker is niet slecht maar we eten er te veel van.

Dankzij deze vier tips ben je in geen tijd een stapje dichter bij een gezonde voeding met minder toegevoegde suikers. Daar gaan we voor!

Stap 1: Kies voor minder toegevoegde suikers in je winkelkar

Alles begint bij bewust winkelen. Kiezen voor minder toegevoegde suiker is een fluitje van een cent met ons ‘minder suiker’-advies in je achterhoofd:

  • Zet vooral pure, onbewerkte producten op je boodschappenlijst en voorzie een kleine plaats voor verwerkte producten. De kans is immers groot dat er suiker aan wordt toegevoegd.
  • Vermijd vloeibare suikerklontjes: frisdranken, gesuikerde fruitdranken en sportdranken beperk je best. In één glas frisdrank zitten al gauw 4 tot 5 suikerklontjes. Maar let ook op voor ongezoet en puur vruchtensap. Hoewel puur vruchtensap nuttige voedingsstoffen bevat, zit er bijna evenveel suiker in als in frisdrank.
  • Lees het etiket: het etiket lezen en begrijpen, helpt je op weg naar gezonde voedselkeuzes. Ga op zoek naar suiker in de ingrediëntenlijst. Hou rekening met specifieke benamingen voor suiker zoals glucosestroop, invertsuikerstroop, sucrose, sacharose, glucose, dextrose, fructose, karamel, maltodextrine en maltose. Ook honing, ahornsiroop, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn suikers die je lichaam op dezelfde manier verwerkt.
  • Laat je niet misleiden door de vermelding “zonder toegevoegde suikers”. Deze voedingsmiddelen kunnen wél nog (veel!) natuurlijke suiker bevatten.
  • Kies voor fruit in blik op sap in plaats van op siroop en groenten in blik zonder suiker.

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.