Goede voornemens? Zo hou je ze wel vol!
Heb jij het nieuwe jaar ook ingezet met goede voornemens en is gezonder gaan eten daar een van? Super! Met deze tips & trucs hou je het zeker vol.
Wees realistisch en plan
Je favoriete voedingsmiddel van de ene dag op de andere volledig van het menu schrappen is geen realistisch voornemen. Een gezonde voeding vraagt trouwens niet om al het lekkers radicaal te mijden. Je bouwt best de hoeveelheden en de frequentie geleidelijk af om uiteindelijk uit te komen bij kleinere, maar intense genietmomenten tijdens het weekend of bij speciale gelegenheden. Dat is een realistisch en goed voornemen. Ook plannen helpt bij het volhouden van je goede voornemens. Sta bijvoorbeeld tien minuten vroeger op zodat je tijd hebt voor een gezond ontbijt of plan je boodschappen zodat je altijd verse groenten en fruit in huis hebt.
Maak een lijst met voordelen van je goede voornemens
Deze lijst zorgt voor extra motivatie als het dreigt mis te gaan. Moet je in de kantine kiezen tussen een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of een potje magere yoghurt en een minder gezond tussendoortje zoals een suikerwafel of een potje chocomousse? Overloop dan snel even jouw opgesomde voordelen van gezonder eten: je favoriete jurk past perfect, je kan samen met je kinderen ravotten in het park zonder meteen buiten adem te zijn, je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je je beter in je vel voelt…
Vertel over je goede voornemens
Hou je goede voornemens niet voor jezelf. Verkondig ze aan familie en vrienden. Zij kunnen je steunen in moeilijke tijden en hiermee rekening houden als je op bezoek komt. Een licht dessert met vers fruit in de plaats van een crème brûlée is minstens even lekker en telt veel minder calorieën.
Beloon jezelf
Al enige tijd je voornemens goed volgehouden? Dat verdient een beloning. Beloon jezelf met iets dat je graag doet en niet indruist tegen je goede voornemens: een uitstapje met vrienden bijvoorbeeld of een avondje bioscoop, een dagje shoppen enz.
Hou je vooruitgang bij
Hou ook kleine overwinningen bij die je dichter bij je doel brengen. Kortetermijndoelstellingen zijn makkelijker te behalen en werken meer motiverend. In plaats van je meteen te focussen op 10% gewichtsverlies, probeer je beter eerst 5% gewichtsverlies te bereiken. Of eet elke dag minstens 1 stuk fruit in plaats van onmiddellijk voor 2 stuks te gaan.
Blijf ervoor gaan!
Uit onderzoek blijkt dat iemand gemiddeld 21 dagen nodig heeft om een nieuwe activiteit, zoals meer bewegen, aan te leren. Om van deze nieuwe activiteit een gewoonte te maken zijn 6 maanden nodig. Geef jezelf dus de nodige tijd en weet vooral dat de aanhouder wint. Geef de moed ook niet op na een misstap. Blijf ervoor gaan!
Kook vaker zelf en breng variatie in je menu
Kook vaker zelf in plaats van beroep te doen op kant-en-klare of afhaalmaaltijden. Zo bepaal je zelf welke ingrediënten in jouw gerecht zitten en vermijd je zaken zoals bewaarmiddelen of extra vet.
Breng voldoende variatie in je voeding en regelmaat in je voedingspatroon. Wie drie lichte maaltijden en twee tussendoortjes eet (bij voorkeur fruit, groenten of zuivel) en voldoende varieert, houdt de energiebalans in evenwicht en neemt voldoende voedingsstoffen op. Probeer verschillende soorten groenten en fruit uit en hou rekening met het seizoen. Varieer met mager rund-, kalfs-, varkensvlees, gevogelte, konijn, vis of vegetarische gerechten.
Laat jouw creativiteit de vrije loop en test zelf zoveel mogelijk uit. Gezond koken kan heel leuk zijn! Haal eventueel inspiratie uit lekkere en gezonde recepten of doe eens mee aan een gezonde kookworkshop.
Heb jij onze tips of een recept uitgeprobeerd? Of heb je zelf een tip of een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!
Nog enkele praktische tips
Drink voldoende water
Door tussendoor regelmatig een glas water te drinken raakt die drinkfles op het einde van de dag zeker leeg en kom je makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid. Niet zo gek op water? Breng je water op smaak door toevoeging van bijvoorbeeld citrusschijfjes, basilicum- of rozemarijnblaadjes.
Voldoende fruit en groenten
Probeer stapsgewijs je fruit- en groentenconsumptie op te drijven. Een stuk fruit zoals een appel of een peer is makkelijk mee te nemen. Indien je wat tijd hebt kan je een stuk fruit zelfs al op voorhand snijden. Voeg extra groenten toe bij de lunch, neem ze mee als tussendoortje of vul de helft van je bord met groenten.