Gezonde saus maken? 4 klassiekers in een slankere versie

Gezonde saus maken? 4 klassiekers in een slankere versie

Een streepje saus kan een gerecht verfijnen. Maar te veel saus kan bepaalde smaken doen overheersen en de calorieteller laten oplopen. Toch zin in een lekkere saus zonder schuldgevoel? Met onderstaande tips kan je makkelijk zelf gezonde sausjes maken. We serveren 4 klassieke sauzen in een slankere versie.

Wil je een gezonde pastasaus maken? Dan ga je beter voor rode sauzen en groentecoulis in plaats van room- en kaassauzen. Stoof fijngesneden tomaten, paprika, ui en eventueel een teentje look in een beetje olie. Voeg indien nodig nog een blikje (ongesuikerde en ongezoute) tomatenpulp toe en laat nog even door pruttelen. Werk af met specerijen of verse kruiden zoals rozemarijn, tijm of laurier.

Als je een gerecht met gekookte of gestoomde groenten bereidt, kan je een beetje kookvocht van de groenten bijhouden. Vermeng dit met een eetlepel magere kruidenkaas of magere melk. Zo maak je in geen tijd een smaakvolle groentecoulis.

Een gezonde roomsaus, bestaat dat wel?

Als je een gezonde saus wil maken, vermijd of beperk je best het gebruik van room. Als een bepaald gerecht toch room vraagt, kies dan een lightversie. Let er wel op dat ook lightroom nog altijd wat vet en dus ook calorieën aanlevert. Spring er dus niet te kwistig mee om.

Roomsaus kan je ook vervangen door een lichte melksaus op basis van magere of halfvolle melk. Een roux (bloem met vetstof) als bindmiddel brengt veel vet aan. Gebruik eerder wat in water of melk opgeloste bloem of maïzena.

Gezondere vleessaus maken, hoe doe ik dat?

Giet het overtollige bakvet weg en deglaceer de pan met wat water of ontvette bouillon. Breng verder op smaak met kruiden of dobbelsteentjes tomaat. Je kan vlees ook altijd marineren. Het is een gezond alternatief, op voorwaarde natuurlijk dat je niet te veel olie gebruikt. 

Hoe een gezonde vinaigrette maken?

Koude sauzen zoals vinaigrette maak je gezonder door de hoeveelheid olie te verminderen en aan te lengen met water, citroen, azijn, balsamicoazijn, magere yoghurt of plattekaas.

Heb jij een van onze tips geprobeerd? Of ken je zelf nog recepten voor gezonde sauzen die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.