Hummus van bloemkool

Smeuïge hummus maken: lekker eenvoudig

Op een toast, een cracker, de boterham of gewoon schaamteloos uit de pot…van lekkere, zelfgemaakte hummus kan je nooit genoeg krijgen. Gelukkig is hummus maken helemaal niet moeilijk. In 1-2-3 geniet je van de meest smeuïge hummus. Wij geven je het basisrecept én een aantal heerlijke variaties

Deze ingrediënten heb je nodig voor zelfgemaakte hummus

Om het basisrecept van hummus te maken heb je slechts een handvol ingrediënten nodig.

  • Kikkererwten: je kan hummus maken van gedroogde kikkererwten of van kikkererwten uit blik. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, houd dan wat van het vocht bij. Dat zal ervoor zorgen dat de hummus beter bindt en extra smeuïg wordt.
  • Tahin(i): dit is een pasta van sesamzaadjes. Je vindt dit in de supermarkt bij de (Midden-)Oosterse of internationale keuken.
  • Look
  • Olijfolie
  • Citroensap
Groentehummus met geroosterde groenten en gegrilde pitabroodjes

Basic hummus maken: zo ga je te werk

  • Stap 1: doe 400g kikkererwten in een blender. Als je vertrekt van gedroogde kikkererwten, kook je ongeveer 200g. Gedroogde kikkererwten verdubbelen namelijk in gewicht als ze gekookt zijn. Gebruik je kikkererwten uit blik, voeg dan ook het vocht toe aan de blender. Mix goed.
  • Stap 2: voeg een teentje look toe (of meer naar smaak), alsook het sap van een halve citroen.
  • Stap 3: voeg twee koffielepels tahini toe. Mix goed.
  • Stap 4: voeg 4 eetlepels olijfolie toe. Mix opnieuw goed. Kruid met peper en zout. Je hebt nu een basishummus.
  • Extra stap: vind je de hummus te dik? Voeg dan wat meer olijfolie of water toe. Proef van de hummus en kruid eventueel bij. Smaakt de hummus te bitter? Voeg dan wat meer citroensap toe.

6 heerlijk variaties op het basisrecept voor hummus

Eens je het basisrecept voor hummus onder de knie hebt, kan je volop experimenteren. Zo kan je bijna elke groente toevoegen die je maar wil en het resultaat zal nog steeds overheerlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan rode biet hummus of hummus van bloemkool en zoete aardappel. Of ga voor een echte groenteboost met deze groentehummus. Superlekker in combinatie met gegrilde pitabroodjes!

Laat je inspireren door onderstaande recepten met hummus.

Hmmm, hummus...

Hou jij ook van hummus? Eet je het liefst de klassieke, of ga je voor een lekkere variatie? Laat het ons weten via TwitterInstagram of Facebook met #lekkervanbijons.

Sta je graag in de keuken en probeer je vaak nieuwe recepten uit? Dan kan je ons ook volgen op PinterestYouTube, of je inschrijven op onze nieuwsbrief!