Verse wortelen en rode biet vastgehouden in twee handen. De foto is genomen recht op het veld.

De Dobbelhoeve: waar je bio proeft, ontdekt en beleeft

Hoe fijn is het om een biologische hoevewinkel te hebben waar je alles kan vinden? Biologische groenten van het veld. Ijsjes met verse melk van op de hoeve. Vlees van boeren uit de buurt. Seizoensfruit van achter de hoek. Zelfs biologische bloemen. Doe daar bovenop nog een gratis vriendelijk woord, een geweldig receptidee voor die ene gekke groente waar je nog nooit van gehoord had (postelein, euh?). Dan is De Dobbelhoeve het goeie adres!

Wij hadden een gesprek met Piet De Bolle, die in 2016 aan de slag ging als boer en bedrijfsleider van De Dobbelhoeve uit het Antwerpse Schilde. Voordien was hij jarenlang bioboer in bijberoep, maar hij was zo enthousiast over zijn biologische producten, dat hij die graag wilde delen met een groot publiek. Als je ziet hoe Piets hoevewinkel vandaag is uitgegroeid tot een kleine supermarkt, weet je dat hij met stip geslaagd is in zijn missie.

Stien, Eef en Piet © De Dobbelhoeve

De cycli van de natuur

“Het mooiste aan mijn beroep is dat je op het ritme van de cyclussen van de natuur werkt. Wat je dit jaar plant of oogst, is tegelijk een voorbereiding voor volgend jaar”, zegt Piet. Om er vervolgens lachend aan toe te voegen dat “het meestal wel goed komt, maar niet alles altijd planbaar is.” De droogte van de afgelopen jaren is bijvoorbeeld een bron van onzekerheid. Door de diversiteit van het winkelaanbod zijn de risico’s gelukkig wel wat gespreid.

En dat is erg belangrijk want Piet stelt 6 mensen te werk in de hoevewinkel, een permanente arbeider op de boerderij en ook nog een aantal seizoensarbeiders. “Door mensen te werk te stellen, beteken je iets voor het lokale economische weefsel. Dat brengt uiteraard een zekere druk met zich mee en je moet zorgen dat je bedrijf loopt.”

Biobrood © De Dobbelhoeve

Een gesloten kringloop

Maar dat is gelukkig het geval met De Dobbelhoeve. De boerderij was in 1987 één van de eerste biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen. Toen Piet in 2016 in het bedrijf stapte, nam hij de hoevewinkel, de akkerbouw en de groententeelt over. Het melkvee bleef in de handen van de oorspronkelijke zaakvoerder. Tot vandaag werken beide bedrijfstakken zij aan zij, en op biologische wijze.

“We werken met een gesloten kringloop”, legt Piet uit. Dat is een vorm van duurzame landbouw waarbij de grond veel tijd krijgt om te herstellen. “We wisselen gronden uit. Daar waar mijn collega het ene jaar veevoeder zet, zet ik het volgende jaar groenten.” Omdat de twee verschillende gewassen andere voedingsstoffen uit de grond halen, krijgt de bodem de kans om te herstellen omdat de 2 verschillende gewassen minder belastend zijn ten opzichte van elkaar.

Piet op het veld © De Dobbelhoeve

De korte en de lange keten

Voor de verkoop mikt Piet bewust op twee kanalen: de lange en de korte keten. Als het in een van de twee ketens wat minder gaat, kan de andere keten voor een stukje compenseren.

Zo verkoopt Piet aan Biovibe, een groothandel in biologische groenten. De groothandel levert aan verschillende grote supermarkten. “Zeker voor onze prei en aardappelen, onze hoofdteelten, gaan we naar de groothandel. Ik voel me heel gedragen en gesteund door hen en heb het gevoel dat er veel in samenspraak gebeurt.”

Daarnaast is er natuurlijk nog de prachtige hoevewinkel, waar de vriendelijke schoonzus van Piet samen met enkele medewerkers aan het roer staat. De winkel ligt midden in het groen, naast een wandelpad dat onlangs nog genomineerd werd tot ‘mooiste wandeling van het jaar’ in de provincie Antwerpen. “Onze sterkte is dat we een heel volledig aanbod hebben. Zo goed als alles is biologisch. Dat geeft de klanten duidelijkheid”, aldus Piet.

Heb je op een mooie zomerdag tijd om een heerlijke wandeling te maken in de rand rond Antwerpen? Dan raden wij je een bezoek aan de mooie Dobbelhoeve en haar übersympathieke medewerkers aan!

Dobbelhoeve-teamleden © De Dobbelhoeve

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer verhalen van producenten en boeiende bio-weetjes.

Kies jij ook vaak voor biologische producten van bij ons? Laat het weten via Facebook, Twitter of Instagram! Post een foto of video van jouw favoriete biologische ingrediënten of gerecht met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Beeldmateriaal © De Dobbelhoeve