Kippen in de wei © Hof het Reigersvliet

Meet & greet: het verhaal achter de bio-eitjes van Hof het Reigersvliet

Nooit eerder kozen zoveel mensen voor biologische producten in de winkel. Maar liefst 7 op 10 Belgen koopt al eens een bio-eitje. Daarmee is het klaar en duidelijk: biokwaliteit is meer dan ooit beschikbaar. En samen met hun klantenbestand evolueren ook de biolandbouwers, naar moderne en hedendaagse bedrijven. We spraken met Geert Seynaeve van Hof het Reigersvliet in het West-Vlaamse Ichtegem. Samen met zijn vrouw Martine baat hij het biologische pluimveebedrijf uit. Hier worden de eitjes al lang niet meer een voor een met de hand geraapt.

Geert Seynaeve © Hof het Reigersvliet

15.000 biologische kippen

Ze zijn met veel, de kippen in de stallen van Geert en Martine. Maar dankzij heel wat bouwen, verbouwen, uitbreiden en aanpassen aan de laatste normen en richtlijnen van de overheid, vertoeven maar liefst 15.000 kippen in twee aangename stallen met overdekte wintertuin. Als het weer het toelaat mogen de kippen ook iedere dag vrij naar buiten om te scharrelen en te pikken. Daardoor blijven de kippen rustiger en zitten ze elkaar niet in de veren.

Vandaag liggen er zonnepanelen op de daken van de stallen en is er een opslagplaats voor 200.000 liter regenwater, steeds beschikbaar om de stallen te poetsen. Er wordt nauwgezet toegekeken op wat de kippen eten - biologisch uiteraard - zodat ze een zo groot mogelijke immuniteit opbouwen en niet ziek worden.

Een goed aanbod

Geert koos er in 2010 voor om over te schakelen naar bio. En daar had hij drie goede redenen voor. “Het is duurzaam, een keuze voor de toekomst en we kregen een goed aanbod van de groothandel.” Dat laatste was zeker ook een belangrijke drijfveer. De vraag van de consument begon in die periode gestaag te groeien en supermarkten kochten daardoor meer bio-eieren aan. Door om te schakelen, kon Hof het Reigersvliet inspelen op de toen nog relatief jonge biomarkt.

De uitdagingen zijn groot, de passie is nog veel groter

Het bedrijf van Geert en Martine draait op volle toeren. Maar op een pluimveebedrijf werken - bio of niet - is meer dan een gewone 9 to 5 job. Je moet een enorme passie bezitten om dit werk vol te houden, want het stopt nooit. Elke dag staat Geert tussen 5 en 6 uur op. Hij gaat eerst naar de dieren om hen te verzorgen en te zien of alles oké is. Pas dan kan hij zelf gaan ontbijten, terwijl de kippen via een computergestuurd systeem voldoende voedsel krijgen. De rest van de dag wordt gevuld met allerhande klusjes en natuurlijk het voorbereiden van de eierleveringen. De gelegde eieren gaan via een lopende band naar een sorteerlokaal. Daar worden ze door het team van Hof het Reigersvliet gesorteerd, gestempeld en op paletten gezet worden voor de groothandel.

Geert en Martine staan er gelukkig niet helemaal alleen voor. Ze worden bij hun dagelijkse taken geholpen door twee zorggasten. De jongens komen graag, doen een bijzonder nuttige job en verlichten zo wat de druk op de schouders van Geert en Martine.

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je meer verhalen van producenten en o.a. info over de code die op eieren gestempeld staat.

Kies jij ook vaak voor biologische eitjes? Laat het weten via Facebook, Twitter of Instagram! Toon ons hoe jij eieren verwerkt in je gerechten en post een foto of video met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Beeldmateriaal © Hof Het Reigersvliet