Pladijs met puree en gegrilde tomaten

Bewust genieten van vis doe je zo

Vis is lekker en past in een gezonde voeding. Maar wat er op ons bord komt heeft ook een ecologische impact. Vandaag is overbevissing een wereldwijd probleem. Als we vis willen blijven eten, is het belangrijk dat de zee en alles wat er in leeft gezond blijft. Daarom zette de Belgische visserijsector de laatste jaren heel wat stappen naar een duurzame visserij. Lees er hier alles over.

Mag je nog vis eten?

Jazeker! Vis eten past in een gezonde en evenwichtige voeding. Volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad zet je best 1 tot 2 keer per week vis of schaal- en schelpdieren op het menu.

Kies wel bewust en duurzaam en ga voor vis gevangen door onze vissers. Wist je dat zalm en kabeljauw in ons land goed zijn voor de helft van de verkoop van verse vis terwijl deze soorten voor het overgrote deel geïmporteerd zijn? Daarom willen we iedereen aanmoedigen om voor minder bekende vissoorten van bij ons te kiezen.

Courgettini met kale-pesto en langoustines

Hoe kies ik duurzame vis?

Gebruik ons handig ezelsbruggetje als je duurzame vis wil kopen: denk niet aan het woord vis maar aan het woord “vos”. De ‘v’ van vos staat voor ‘Van bij ons’, de ‘O’ voor ‘onbekend’ en de ‘S’ voor ‘seizoensvis’. We leggen het uit:

V: Vis van bij ons

Vis van bij ons; dat kan aquacultuur zijn of vis gevangen door onze vissers. 

O: Onbekend

Kabeljauw en zalm kennen we allemaal. Maar als onze vissers van zee komen hebben ze heel wat meer vissoorten in hun netten. Een visser vist gewoonlijk op één soort vis, zoals zeetong, maar haalt natuurlijk meerdere soorten vis binnen. Een typisch bijvangst van tong is pladijs. Deze vis is voordeliger in prijs dan onze fameuze zeetong en kan je op net dezelfde wijze klaarmaken.

S: Seizoensvis

Ja, ook vissen hebben seizoenen. Vraag je vishandelaar naar een vis van het seizoen of check onze handige seizoenskalender. Zo kies je zeker voor een vis die niet in de paaitijd zit. Tijdens de paaitijd planten vissen zich voort en zo houden ze de visbestanden op niveau.

Vissers op schip

Wat doen onze vissers vandaag?

Onze visserij verduurzaamt. De hele visserijsector probeert er al jaren voor te zorgen dat onze vis met zo weinig mogelijk impact gevangen wordt.

Het initiatief ‘visserij verduurzaamt’

Belgische vissers verkopen hun vis hoofdzakelijk via de visveiling. Sinds 2018 worden de vele inspanningen die ze leveren zichtbaar gemaakt op de veilingklok. Op de klok kunnen viskopers nu zien wat de vissers doen. Dit initiatief heet ‘visserij verduurzaamt’.

Er wordt daarbij rekening gehouden met 3 soorten duurzaamheid namelijk ecologische, sociale en economische duurzaamheid. In totaal zijn er 11 indicatoren, waarover gegevens worden verzameld, onder meer via logboeken van de Belgische vaartuigen, Europese visserijadviezen en jaarrekeningen.

Vistuigen, -technieken en quota

De vissers proberen vandaag zo energiezuinig mogelijke vistuigen te kiezen en technieken toe te passen die het ecosysteem in de zee zo weinig mogelijk onder druk zetten.

Ook wordt heel wat onderzoek geleverd naar alternatieve visserijtechnieken. Zo is er bijvoorbeeld de alternatieve boomkor waarbij aanpassingen worden gemaakt aan de boot waardoor het net vlotter over de bodem glijdt en kleine vissen makkelijker kunnen ontsnappen uit de netten. Lees hier hoe selectieve vistechnieken kunnen bijdragen aan minder bijvangst.

Om ervoor te zorgen dat onze Noordzee een gezonde vispopulatie behoudt, houden de vissers zich aan quota opgelegd door de Europese Unie. Daarbij wordt gekeken naar de staat van de visbestanden zodat wat gevangen wordt in overeenstemming is met de hoeveelheid vis in zee. De quota worden altijd bepaald in overleg met wetenschappers: waar soorten het goed doen, mag er eventueel meer gevangen worden. Waar bepaalde soorten het slecht doen, mag er minder op gevist worden om de soort de tijd te geven zich te herstellen.

Visser op zee

Fishing for litter en vele andere duurzaamheidsinitiatieven

Tot slot zijn er nog heel wat initiatieven rond duurzaamheid. Een daarvan is het Europees initiatief met de naam “fishing for litter”. Onze Belgische vloot zet zijn schouders belangeloos onder dit mooie initiatief dat als doel heeft om zwerfvuil dat vissers opvissen uit zee te bewaren en aan land te brengen. Dat is niet alleen goed voor de zee en alles wat er in leeft maar zo blijven ook onze stranden schoon.

Nog een andere Europees initiatief is ‘Aqua-Lit’, een initiatief dat zwerfvuil afkomstig van de aquacultuursector in zee wil voorkomen. Er zijn daarnaast nog heel wat Europese richtlijnen waaronder de richtlijn rond het verbod op ‘single-use-plastics’ zoals rietjes, wegwerpbestek,…

En dan nu: aanvallen maar. Onthoud het VOS-principe en geniet van al het lekkers dat onze vissers vangen. Smakelijk!

Nog vragen of tips die je graag met ons wil delen?

Laat het dan zeker weten via onze Facebookpagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

© beeld vissers op schip: ILVO